Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Predstavnici Univerziteta u Kragujevcu da ne prete novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 09. 2018.

UNS: Predstavnici Univerziteta u Kragujevcu da ne prete novinarima

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pretnji novinarima u Kragujevcu koji izveštavaju o dešavanjima na gradskom Univerzitetu i traže od predstavnika ove institucije da prestanu da ugrožavaju bezbednost novinara.

UNS-u je nekoliko kolega potvrdilo da im je prećeno zbog izveštavanja o smeni rektora Univerziteta, kao i vraćanja na Pravni fakultet optuženih u korupcionaškoj aferi “Indeks“.

Kako je dopisnik “Danasa” Zoran Radovanović rekao UNS-u, njega je juče zvao Milovan Stojanović, novi član Saveta Univerziteta u Kragujevcu i rekao da “vodi računa šta radi”. 

“Jedna frakcija sada pokušava da preuzme vlast na Univerzitetu. Pisao sam o smeni rektora, kao i o tome da se sada na Pravni fakultet vraćaju svi oni koji su bili optuženi u aferi ‘Indeks’ i to se njima nije dopalo. Juče me je zvao Stojanović, predstavio se kao moj komšija jer živimo u istom naselju „Pivara“, i rekao da 'vodim računa šta radim'. Pretnje ću prijaviti policiji i tužilaštvu”, rekao je Radovanović UNS-u.

I druge kolege iz Kragujevca potvrdile su UNS-u da im se preti zbog pisanja i navele da se novim predstavnicima Univerziteta ne dopada izveštavanje i da “žele da se piše po njihovom diktatu”.

Milovan Stojanović za UNS demantuje da je pretio Radovanoviću, ali potvrđuje da ga je zvao.

„Pozvao sam ga juče, pitao šta to piše po novinama i zašto blati SNS i Vučića. Pozvao sam ga i da se vidimo, da mu objasnim situaciju. Ali nisam nikome pretio, to je čista laž. Ja to što on navodi nikada nisam rekao, imam i snimak razgovora i rado ću ga priložiti policiji ako prijavi slučaj“, rekao je Stojanović.

Na konstataciju UNS-a da i drugi novinari sa Univerziteta dobijaju pretnje zbog svog izveštavanja Stojanović kaže da on ne preti i da ne veruje u navode novinara.  

UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da se to nezadovoljstvo ne sme iskazivati pretnjama.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i poziva nadležne da istraže slučaj i javnosti saopšte rezultate istrage.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

22.09.

2018.

Вукица [neregistrovani] u 12:19

Re: Dragiša Petrović

Нема потпуно непристрасних људи, па ни новинара! Не каже се узалуд: " И два ока у глави, па различито виде! " А на УНС се не љутите, новинарска удружења се "солидаришу по службеној дужности", кад год им се неко од колега пожали "да га нападају". Не упуштају се много у разлоге, нити шта проверавају, јер се подразумева да је СВАКИ новинар БЕЗГРЕШАН, самим тим што је новинар! (Руку на срце, није ово изум "седме силе", и друге професије на сличан начин реагују на саму сумњу да их неко угрожава: политичари, лекари, просветари, уметници...)

Odgovori
pet

21.09.

2018.

dragiša petrović [neregistrovani] u 15:06

ZAŠTO

Nikakve pretnje novinarima nisu dozvoljene.Ali, u konkretnom slučaju,kada je reč o Z.Radovanoviću, kao novinar se zgraŽavam na njegovim izmišljotinama vezanim za Univerzitet.Radovanović,kome se kao preti, piše da je Univerzitet na Šangajskoj listi zahvaljujući sm,enjenom rektoru Arsenijeviću. Istina je sledeća.Na toj listi je Univerzitet,a ustvari Prirodno matematički fakultet,zyhvaljujući profesoru,akademiku Gutmanu,a ne Arsenijeviću koji je upravo kinjio neprestano uglednog i svetski priznatog kragujevačkog profesora Gutmana.Drugo, Radovanović piše na stranicama Danasa,a zatim i u tkz. redakcijskom komentaru,iza koga se krioje on, da se na vlast na Pravnom fakultetui vraćaju "indeksovci",učesnici afere Indeks.Naravno, to je za svaku kritiku,ali autor Radovanović, zaboravlja namerno da je sve vreme dekan tog fakulteta(do pre mesec dva) bio prof.Stojanović, drugoptuženi u aferi Indeks ,a za sve to vreme rektor Univerztiteta je bio - klan Arsenijević,najpre Boda Arsenijević,pa njegov brat koji ga je nasledio - smenjeni Nebojša Arsenijević. Taj isti prof.Stojanović nije odlazio na sudjenja u Smederevo godinama(dok ga policija,ili neko drugi nisu priveli),uz opravdanje da je bolestan,a sve vreme je normalno radio kao dekan i profesor na Pravnom. Dakle, ako hoćemo istinu,onda je trebalo i Z.Radovanović da to napiše,a ne da "pali vatru" na stranicama Danasa i portalu Glas Šumadije ,skrivajući da se sve dogadjalo u vreme Arsenijevića. Uzgred, Zoran Radovanović je jedini novinar iz Kragujevca koji je izvestio svoj list pre tri godine o dogadjaju koji se nije zbio. Izmislio je da je u Kragujevcu obnocljenja štafeta mladosti i da je krenula ponovo iz Kragujevca.Danas to objavio na svojim stranicama,a to se nikada nije dogodilo.Ovu konstataciju lako možete proveriti u argivi Danasa,a sve što sam napisao je lako proverljivo.Zato bih zamolio UNS da ne upada ,po verovatno inericiji zbog NUNS-a ,u ovakve stvari braneći Radovanovića od nečega što ne postoji.Rektor Arsenijević je morao odavno da bude smenjen,jer je ukaljao ime Univerziteta u Kragujevcu i akademski svet gurnuo u kaljugu .Pozdrav,Dragiša Petrović

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi