Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Novinari da i dalje predlažu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 02. 2019.

Izvor: UNS

UNS: Novinari da i dalje predlažu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su Nacrtom Zakona o sprečavanju korupcije ukinuti ovlašćeni predlagači pa je novinarskoj i advokatskoj struci onemogućeno predlaganje članova Odbora odnosno Veća, koje je ključno telo za kontrolu i rad Agencije za borbu protiv korupcije.

UNS ističe da su nezavisne profesije, kao što su novinarska i advokatska od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije i ne vidi niti jedan opravdan razlog da devetočlano Veće Agencije za borbu protiv korupcije u svom sastavu ubuduće nema predstavnike ovih profesija.

UNS smatra da rešenje kojim je Ministarstvo pravde, kao predlagač Zakona, ukinulo mogućnost da ovlašćeni predlagači za članove Odbora Agencije budu novinarska udruženja i Advokatska komora Srbije nije u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), a na koje se Ministarstvo poziva.

U Nacrtu Zakona o sprečavanju korupcije navodi se da su organi „Agencije za sprečavanje korupcije“ direktor i Veće Agencije čije članove bira Narodna skupština nakon sprovedenog javnog konkursa, koji podrazumeva sprovođenja testa u kojem se proveravaju stručna osposobljenost, znanje i veština kandidata.

Kandidat za člana Veća Agencije mora da ima završen pravni fakultet, devet godina radnog iskustva u struci i da ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima…

Podsetimo, u sadašnjem Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da članove Odbora Agencije bira Narodna skupština na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: Administrativnog odbora Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i udruženja novinara u Republici Srbiji, putem zajedničkog dogovora.

Prošle godine Skupština Srbije usvojila je predlog UNS-a i NUNS-a da član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bude novinar Živojin Rakočević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi