Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Državni sekretar Gajović pokušao da zastraši predsednicu Izvršnog odbora UNS-a

19. 06. 2019.

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje što je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović pred početak zasedanja komisije za ocenu medijskih projekata namenjenih osobama sa invaliditetom pokušao da zastraši predstavnicu UNS-a u toj komisiji Draganu Pejović.

Pejović, predsednica Izvršnog odbora Udruženja, rekla je UNS-u da ju je Gajović pozvao u svoj kabinet, gde je „izuzetno neprijatnim tonom" i sa namerom da je uplaši kritikovao njenu prošlonedeljnu izjavu za Radio Slobodna Evropa. Pejović je tada rekla da je ministarstvo tek nakon reagovanja UNS-a objavilo predlagače članova komisija za ocenjivanje medijskih projekata, da je pitanje zašto to nije učinilo pre, kao i da to dovodi u sumnju kredibilnost komisija.

Gajović je Dragani Pejović rekao da ga je „baš briga šta misli UNS", da nije objavio predlagače članova komisija zato što je to od njega tražilo Udruženje, već zato što je on čovek „širokih shvatanja", a da UNS sve to radi da bi na njegovo mesto došao generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Ove godine u radu komisija kao kandidati UNS-a učestvuju Dragana Pejović, Olivera Kovačević, Petar Jeremić, Budimir Ničić i Slobodan Radičević. Oni će posle incidenta koji je napravio državni sekretar obratiti još više pažnje na pristigle projekte i o svakom eventualnom novom pritisku na članove komisija i pokušaju da se novac građana da sumnjivim projektima odmah obavestiti javnost.

UNS podseća da je zbog šovinističkih izjava o ženama i izjave da novinari izmišljaju napade tražio smenu Aleksandra Gajovića i da je ovim postupkom on još jedanput potvrdio da mu nije mesto na toj funkciji. UNS zato poziva predsednicu Vlade Anu Brnabić da smeni državnog sekretara Gajovića.

čet

20.06.

anonymous [neregistrovani] u 11:28

ALO

Olivera Kovačević ispred UNS-a u Komisiji!!!???

Realan [neregistrovani] u 23:43

Ah

Kako to da su samo "Milosevicevci" iz "groznih devedesetih" sovinisti, seksisti, lazovi, lopovi, nasilnici...

Слободан Ћук [neregistrovani] u 17:47

ГДЕ ИМА ДИМА....?

Знајући кадровске претензије у делу руководства УНС, и то да је Брајовић од 1996. године до данас на разним високим функцијама у УНС (члан УО у више наврата, председник, генерални секретар...) и да је већ био на Гајовићевом месту, чини се да није баш све тако једнострано, како нас уверава председница ИО Пејовић!

Александар Поповић [neregistrovani] u 17:15

Није власт за свакога

А. Гајовић, за кога сам одавно знао да се бави новинарством али ништа више од тога, "упао ми је у очи" у последње време као човек на важној функцији у Министарству културе и информисања. И очекивао сам да ће на тако значајном месту и посебно што је човек "из бранше" да допринесе да се макар мало побољша стање у медијима. Посебно да се бар делимично врати дигнитет који је новинарска професија имала док није преовладала таблоидизаџија и ријалитизаџија у најгорем виду. Но, резултати су изостали. Па када њих нема онда треба окривити никог другог него представника најстаријег нашег новинарског удружења. Као да се "позивом у кабинет(с великим К) Д. Пејовић и недозвољивим претећим тоном може да поправи незадовољавајуће стање у нашим медијима и јасан став који о томе има УНС. Са своје стране подржавам јасан став који је поводом овог догађаја налик "на нека времена" заузело Удружење новинара Србије. Александар Поповић, новинар у пензији