Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Urednik Alo smenjen zbog političkog pritiska
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 06. 2011.

UNS: Urednik Alo smenjen zbog političkog pritiska

Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog činjenice da je do munjevite smene glavnog i odgovornog urednika tiražnog tabloida Alo, Antonija Kovačevića, došlo svega tri dana posle njegovog otvorenog suprotstavljanja pritisku predsednika Srbije na uređivačku politiku lista koji je Kovačević vodio od juna 2009. godine i podigao na tiraž od 128 hiljada prodatih primeraka dnevno.

UNS podseća da je Boris Tadić u intervjuu Frankfurter Algemajne Cajtungu prošle sedmice izneo tvrdnju da je Alo "nosilac antievropskog duha u Srbiji", nazivajući "paradoksalnim" to što je reč o novinama u vlasništvu "investitora iz EU i partnerskih zemalja".

Zvanično obrazloženje kompanije Ringier Aksel Springer, koja je vlasnik dnevnika Alo, Blic i 24 sata, da je Kovačević smenjen zbog „različitih stavova o daljem pravcu razvoja Alo“, u suprotnosti je sa razlozima za smenu koje je redakciji Alo saopštio Florian Felc, generalni direktor kompanije za centralnu Evropu. Felc je u četvrtak uveče rekao novinarima Alo da je Kovačević smenjen zbog načina na koji je Alo izveštavao o hapšenju Ratka Mladića, odnosno, zbog toga što je Mladića čitaocima „predstavio kao ljudsko biće“ a navodno izostavio izjave Žena Srebrenice.

UNS saznaje da je glavni urednik Alo, nakon objavljivanja intervjua Borisa Tadića FAZ-u, dobio podršku vlasnika za dosadašnju uređivačku politiku oštre kritike vlasti, da bi posle samo nekoliko dana u Beograd doputovao predsednik kompanije Mihael Ringier. Ringier je juče posle podne lično smenio Kovačevića, posle čega je otišao na večeru sa predsednikom Srbije.

UNS već duže upozorava da su srpski novinari zastrašeni i poniženi, a mediji jednolični i politički strogo kontrolisani. UNS se protivi praksi prisilnog uvođenja „evropskog duha“ brutalnim smenama urednika kojim se zastrašuju svi novinari. Licemerna je praksa davanja lažnih izgovora za politički motivisane smene.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi