Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i UNS na Kosovu: Tražimo odgovornost za primenu sile prilikom privođenja Sonje Ivković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 08. 2019.

Izvor: UNS

UNS i UNS na Kosovu: Tražimo odgovornost za primenu sile prilikom privođenja Sonje Ivković

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu protestuju zbog jučerašnjeg privođenja novinarke „Jedinstva“ Sonje Ivković koju su carinski službenici zaustavili na putu Prekovce–Novo Brdo, dok je razvozila novi broj ovog lista Srbima u okolnim selima. Ivković je rekla da joj je policija stavila lisice na ruke, što UNS smatra prekomernom upotrebom sile prema novinarki.

Prema UNS-ovim saznanjima tokom sačinjavanja izveštaja, policija je napisala da je Ivković vozila u alkoholisanom stanju i da je zato zahtevala da koleginica pristane na alko test, a da je privedena nakon što je to odbila.

Ivković je tokom saslušanja tvrdila da je reč o političkom pritisku zbog njenog pisanja u listu „Jedinstvo“ i odbila da potpiše policijski zapisnik, jer njena izjava nije uneta.

Nakon saslušanja, novinarka je puštena, a njeno vozilo ostalo je u policijskoj stanici Gnjilane.

UNS i UNS na Kosovu traže da unutrašnja kontrola policije i administracija EULEKS-a ispitaju sve okolnosti privođenja Ivković, kao i da utvrde odgovornost carinskih službenika koji su zaustavili i pretresli njen automobil, a zatim pozvali policiju.

UNS i UNS na Kosovu ističu da privođenje koleginice pokazuje jačinu institucionalnog pritiska sa kojim se novinari na Kosovu i Metohiji godinama suočavaju. Novinari „Jedinstva” radili su i rade u teškim uslovim pre, u vreme i posle NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a posebno nakon proterivanja cele redakcije iz Prištine.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

29.08.

2019.

Сузана Митић [neregistrovani] u 11:35

Подршка

Подршка и поздрав колегиници Соњи!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi