Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS protiv pritvora za uzbunjivača iz Krušika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 10. 2019.

Izvor: UNS

UNS protiv pritvora za uzbunjivača iz Krušika

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se određivanju pritvora IT stručnjaku iz fabrike Krušik, A. O, koji je po pisanju NIN-a bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja koji se dovode u vezu sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

UNS traži da uzbunjivač A.O. bude hitno oslobođen, a da tužilaštvo saopšti detalje postupka.

U novom NIN-u objavljena je informacija da je do tajne akcije vlasti došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na portalu Arms voč (Arms watch), kako bi pronašli ko je medijima dostavio dokument o povezanosti oca ministra policije sa izvozom oružja proizvedenog u valjevskom Krušiku.

UNS ističe da javnost o hapšenju i određivanju pritvora u trajanju od 30 dana za A. O. nije obaveštena, suprotno uobičajenoj praksi MUP-a i tužilaštva i zato traži da javnosti budu saopšteni detalji ovog krivičnog postupka.

UNS smatra da je hapšenje i pritvaranje čoveka koji je novinarima dao informacije u kojima se otkriva moguća koruptivna veza rukovodstva Krušika i oca ministra unutrašnjih poslova osveta vlasti koja mora da zabrine sve novinare u Srbiji.

Ukoliko tužilaštvo tereti A.O. za odavanje državne ili druge tajne branilac pritvorenog A.O. treba da se pozove na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji propisuje da nijedan dokument ne može biti proglašen tajnim ako se njime prikriva neko krivično delo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi