Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Povlačenje NIN-a akt cenzure, naslovnica loša urednička odluka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 11. 2019.

Izvor: UNS

UNS: Povlačenje NIN-a akt cenzure, naslovnica loša urednička odluka

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je povlačenje današnjeg NIN-a zbog fotografije na naslovnoj strani i njena zamena akt cenzure kojom je izdavač suspendovao pravo uredništva na samostalnost uređivačke politike, iako izdavač ima pravo da štiti reputaciju svoje kompanije.

Izdavač NIN-a, kompanija Ringijer Aksel Špringer saopštila je da je fotografija na naslovnoj strani tog nedeljnika zamenjena s objašnjenjem da je „urednički izbor bio neprikladan, naročito u zemlji u kojoj je ubijen premijer“, kao i da će ovaj list sa novom naslovnom stranom biti objavljen što je brže moguće. 

UNS smatra da je objavljivanje prekrojene fotografije na naslovnoj strani NIN-a na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije, loša urednička odluka koja može da povredi osećanja čitalaca i javnosti. 

UNS smatra da su autonomija glavnog urednika i njegovo pravo da vodi samostalnu uređivačku politiku vrednosti kojima je u Srbiji potrebna veća zaštita nego do sada, iako je jasno da glavni urednici, kao i političari, nisu bezgrešni.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

29.11.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 03:28

Nema greske glavnog urednika

poenta je da ovde nema greske glavnog urednika NIN-a koji je sve uradio krajnje tendeciozno i sa namerom da kod citalaca stvori utisak da je oslobodjenje Srbije moguce samo ubistvom Vucica..cinjenica da li je to uradio po svom licnom ubedjenju sto bi bilo flagrantno krsenje profesionalne etike i zloupotreba polozaja da se citaocima namecu sopstvena ubedjenja i stavovi ili je to uradio jer mu je tako sugerisano od nekog mocnijeg od njega ima znacaja samo za to kakav postupak bi se vodio protiv njega ili eventualno i drugih lica..

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi