Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: NATO i srpska vlast da obelodane činjenice o incidentu na severu Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 10. 2011.

UNS: NATO i srpska vlast da obelodane činjenice o incidentu na severu Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorava da KFOR nastavlja da ignoriše zahteve novinara i javnosti u Srbiji da obelodani sve činjenice vezane za akciju NATO na prelazu Jarinje u kojoj su bojevom municijom povređeni građani srpske nacionalnosti.

UNS poziva KFOR da javnosti pruži na uvid i snimke incidenta koji je prethodio upotrebi vatrenog oružja protiv srpskih civila.

Ako su tačni navodi generalnog sekretara NATO-a da je NATO ustupio snimke Vojsci Srbije, UNS poziva vlast u Srbiji da omogući medijima i javnosti da se podrobno upoznaju sa ovim snimcima i da ih podvrgnu nezavisnoj analizi.

UNS takođe poziva druga novinarska udruženja i asocijacije u Srbiji i na Kosovu da se pridruže našem zahtevu da se javnosti u najkraćem roku predoče sve relevantne činjenice o oružanim incidentima na severu Kosova, zato što javnost ima pravo da sazna šta se desilo.

To pravo je preče od prava na kritiku metafora o golorukom narodu. Uloga struke nije da cenzuriše stilske figure već da rasvetljava činjenice i produbljuje saznanja o kontekstu događaja.

UNS upozorava da ni NATO ni srpska vlast nemaju prava da od građana kriju činjenice o incidentima na severu Kosova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi