Naslovna  |  Saopštenja  |  Ko obmanjuje građane: Rasmusen, Šutanovac ili Ljiljana Smajlović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 10. 2011.

Ko obmanjuje građane: Rasmusen, Šutanovac ili Ljiljana Smajlović

Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo traži od ministra odbrane Dragana Šutanovca da javno obelodani činjenice o oružanim incidentima na Jarinju kojim njegovo ministarstvo raspolaže.

Povodom najnovije izjave ministra da snimci događaja sa Jarinja ne postoje, kao i njegovih optužbi da je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović “dezavuisala javnost“, UNS traži da ministar saopšti činjenice na osnovu kojih je utvrdio da zna „istinu“ o tome kako su ranjeni Srbi na Jarinju i da je ta istina „negde između“.

Šutanovac kao građanin ima pravo da veruje na reč generalnom sekretaru NATO, ali je kao ministar dužan da od NATO zahteva dokaze o upotrebi sile protiv građana Srbije. Ako nije dobio dokaze, da li ih je tražio? Njegove izjave otvaraju mnoštvo novih pitanja. Ne smemo dozvoliti da se ponovi vreme u kom građanima svi saopštavaju istine, a niko činjenice, kao što je bilo devedesetih godina.

UNS još jednom podseća da je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen 3.oktobra u Briselu izjavio da je NATO „vojnim kanalima dostavio srpskoj strani sve informacije“ u vezi sa nedavnim sukobom Srba i pripadnika KFOR-a na severu Kosova. Poznato je da vojnici KFOR-a snimaju sve što se dešava na prelazima i da Euleks i KFOR hapse i optužuju na osnovu analiza tih snimaka.

UNS obaveštava javnost da na sajtu našeg udruženja (www.uns.org.rs) može naći tonski zapis sa konferencije za štampu Euleksa i KFOR-a od 27. septembra, neposredno posle ranjavanja Srba na Jarinju. Portparol KFOR-a tada je odbio da objasni kako su ranjeni naši građani i tvrdio je da po pravilima službe KFOR ne koristi bojevu municiju, iako su građani povređeni bojevom municijom.

Zadatak je štampe da traga za činjenicama. Zadatak je ministra da javnosti predoči činjenice kojim raspolaže. Građani će sami proceniti šta je istina kada pred sobom budu imali sve relevantne činjenice.

Neko zaista obmanjuje građane: Rasmusen, Šutanovac ili pak Ljiljana Smajlović?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi