Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Neprihvatljivo etiketiranje Slađane Novosel
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 10. 2011.

UNS: Neprihvatljivo etiketiranje Slađane Novosel

Udruženje novinara Srbije zabrinuto je za bezbednost Slađane Novosel, dopisnice lista Danas iz Novog Pazara nakon što su elektronske novine Sandžak Pres objavile „ekskluzivnu informaciju“ da je ona jedna od osnivača grupe „Otpor Sandžaka“.

Slađana Novosel je optužena i da je objavljivala “perfidne tekstove o vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici”.

UNS ističe da je Slađana Novosel dobro obaveštena, posvećena i profesionalno odgovorna novinarka. Ona je 22. septembra prva objavila ekskluzivnu i tačnu informaciju o planovima za formiranje jedinstvene islamske zajednice Srbije.

UNS podseća da je koleginica Novosel zbog svoje novinarske istrajnosti i hrabrosti bila često izložena pritiscima i pretnjama u Novom Pazaru, kao kada su joj 4. septembra prošle godine učesnici protesta koji je organizovala Islamska zajednica u Srbiji uputili direktne pretnje. Tada je lično glavni muftija Mumaer Zukorlić izrazio žaljenje „što je neko zloupotrebio protest da uputi pretnje Slađani Novosel“.

UNS smatra da ovakvo svrstavanje i etiketiranje novinara u politički i verski podeljenoj sredini kao što je Sandžak može da ima veoma ozbiljne posledice i traži od policije da ima u vidu bezbednosni rizik u koji je dospela Slađana Novosel zbog objavljivanja ovakve informacije.

UNS poziva kolege, novinare i urednike elektronskih novina Sandžak Presa da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije koji podrazumeva pravo medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali obavezuje novinare i urednike da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, pretpostavki i nagađanja, kao i da, kada je to neophodno konsultuju što više izvora i omoguće im da iznesu svoj stav.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi