Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: KK "Partizan mt:s" da omogući novinarima izveštavanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 10. 2011.

UNS: KK "Partizan mt:s" da omogući novinarima izveštavanje

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od Košarkaškog kluba "Partizan mt:s" da hitno povuče odluku kojom je novinarima i fotoreporterima lista "Alo" zabranjen ulazak na sve utakmice koje organizuje taj klub.

Redakcija lista "Alo" je nakon evroligaške utakmice između "Partizana mt:s" i "Anadolu Efesa" mejlom dobila obaveštenje od KK "Partizan mt:s" da se novinarima i fotoreporterima ovog dnevnog lista zabranjuje ulazak na sve utakmice koje organizuje "Partizan".

Prema saznanjima lista “Alo” na ovaj korak čelnici “Partizana” odlučili su se zbog teksta “I Božić trener”, objavljenog 21. oktobra 2011. godine novinama “Alo!”. U tekstu je tačno prenet razgovor u tajm-autu meča Partizan mt:s - Anadolu Efes, kada je u jednom trenutku, umesto trenera KK “Partizan” Vlade Jovanovića, kapiten Petar Božić dao nekoliko saveta saigračima. Ovaj tekst rukovodstvo Partizana shvatilo je kao "napad na klub i omalovažavanje trenera Jovanovića".

UNS podseća rukovodstvo KK “Partizan mt:s” da kodeks novinara Srbije medijima daje pravo na različite uređivačke koncepte koji ponekad mogu da se ne svide onima o kojima pišu, ali da sve dok tačno i objektivno izveštavaju o događajima od javnog interesa, držeći se osnovnih standarda novinarske profesije niko nema pravo da se meša u uređivačku politiku medija i ovakvim zabranama i sličnim pritiscima na javnu reč pokazuje neslaganje sa istom.

UNS upozorava rukovodstvo KK “Partizan mt:s” koje je odbilo da Pres službi UNS-a da komentar na ovaj događaj, da odluka o zabrani izveštavanja listu “Alo” sa njihovih utakmica predstavlja grubo kršenje Zakona o javnom informisanju.

UNS naročito ističe odredbe Člana 2. ovog Zakona koje kažu da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, niti da na medije vrši uticaj podesan da ih omete u obavljanju posla.

UNS traži od KK “Partizan mt:s” da preispita svoju odluku i novinarima lista "Alo" najhitnije omogući izveštavanje sa utakmica toga kluba.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi