Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlada Srbije da usvoji mere za finansijski opstanak medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 03. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Vlada Srbije da usvoji mere za finansijski opstanak medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da Vlada Srbije u svoj program podrške privredi u doba pandemije prioritetno uvrsti mala i srednja preduzeća, među kojima je i najveći broj medija u Srbiji.

Vanredno stanje uvelo je medije u zonu strahovitog rizika za opstanak. Ako Vlada Srbije u ovom trenutku ne pomogne ugroženoj novinarskoj industriji, bez koje nema demokratskog uređenja zemlje, nesagledivo veliki broj novinara pridružiće se kolegama koji su već ostali bez posla što će dovesti do smanjenja raznovrsnosti medija i informacija koje građani dobijaju. 

UNS naročito traži podršku za štampane i lokalne medije, koji su u ovom trenutku najugroženiji. UNS takođe poziva Ministarstvo kulture i informisanja da što pre okonča sve konkurse za sufinansiranje projekata i podeli sredstva koja su predviđena budžetom za ovu godinu.

UNS zahteva da pomoć ugroženim medijima obuhvati najmanje sledeće mere:

-  oslobođenje od plaćanja poreza na dobit, doprinosa i poreza na zarade dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca

-  oslobođenje od naplate komunalnih naknada i ostalih nameta gradova i opština uključujući porez na imovinu dok traje vanredno stanje i naredna tri meseca

-  uvođenje trajne mere plaćanja PDV-a po naplati

UNS podseća da većina evropskih država sufinansira medije na različite načine kao i da je budžetska pomoć medijima predviđena i nedavno usvojenom Medijskom strategijom. U ovom trenutku važno je da mediji, kao i druga mala i srednja preduzeća, dobiju finansijsku podršku kako ne bi morali da otpuštaju radnike ili da potpuno prekinu poslovanje.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

24.03.

2020.

Novinar [neregistrovani] u 01:29

Budzet

Uns se dugo zalagao da se se mediji skinu sa budzeta kako bi bili nezavisni i to mediji koji su bili javna preduzeca. Sada se taj isti Uns snazno zalaze da se medijski tajkuni finansiraju iz budzeta. Ni mrvice od onoga sto iz budzeta dobijaju vlasnici medija ne stize do medijskih radnika, nazalost.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi