Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilac u Zrenjaninu da odustane od gonjenja ekipe KTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 03. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Tužilac u Zrenjaninu da odustane od gonjenja ekipe KTV

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu Mladena Vujina da odustane od daljeg krivičnog gonjenja ekipe zrenjaninske televizije KTV i upozorava da je već određivanje pritvora Danijelu Radiću i Robertu Bajtaiju i oduzimanje njihove kamere predstavljalo ozbiljno ugrožavanje slobode medija.

Udruženje novinara Srbije je zadovoljno što je ekipa KTV-a puštena da se brani sa slobode nakon što joj je lokalno tužilaštvo odredilo pritvor u trajanju od 48 sati zbog navodnog narušavanja mera koje je ovaj grad proglasio zbog pandemije kovida-19. 

Policija je privela ekipu KTV-a koju su činili sin vlasnice ove televizije Danijel Radić, koji je i poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine, i snimatelj Robert Bajtai, kada su se vratili sa snimanja priloga o raspisivanju javnog nadmetanja za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je zakazano u vreme vanrednog stanja.

Kako je u zrenjaninskom tužilaštvu rečeno "Politici" televizijskoj ekipi KTV-a stavljeno je na teret da je "bez prethodnog poziva ovlašćenog predstavnika grada Zrenjanina, pristupila u prostorije Gradske uprave, te zatim odbila da izvrši obaveznu dezinfekciju".

Vlasnica KTV-a Danica Radić za UNS je rekla da su njen sin i snimatelj uhapšeni pod lažnom optužbom da se nisu dezinfikovali kada su ulazili u zgradu Gradske uprave u Zrenjaninu.

UNS ističe da je evidentno iz priloga koji je KTV emitovala da je Danijel Radić nosio masku i rukavice dok je bio u prostoru Gradske uprave i da je naočigled brojnih zaposlenih koji su prolazili ispred televizijske kamere i nisu imali nikakvu zaštitu čekao da dobije izjavu, kao i da ga niko nije upozorio da je neovlašćeno u zgradi.

UNS ističe da ni u vreme vanrednog stanja nisu suspendovana prava medija da se bave temama od javnog značaja, kao što je javno nadmetanje za zakup državnog zemljišta.

UNS zato očekuje od tužilaštva da odustane od daljeg gonjenja ekipe KTV-a.

UNS istovremeno podseća da je prema Kodeksu novinara Srbije novinarska profesija nespojiva sa "radom u (...) političkim partijama" i poziva Danijela Radića da poštuje Kodeks novinara Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi