Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS poziva Vladu da povuče zaključak da jedino državni krizni štab informiše o pandemiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

01. 04. 2020.

Izvor: UNS

UNS poziva Vladu da povuče zaključak da jedino državni krizni štab informiše o pandemiji

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na  čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

UNS razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

UNS ponovo podseća da je uloga novinara i medija da obezbede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izveštavanje onemogućava. Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

01.04.

2020.

89 GODINA [neregistrovani] u 17:12

GVOZDENA DISCIPLINA

OVO JE NAJTEŽA ZARAZA VEKA A I PROŠLOG. MNOGO PAMTIM..90. GODINA I RAT I SVEGA...
SADA SAMO VLAST KOJA JE I JEDINA ODGOVORNA ZA OBAVEŠTENJA NACIJI
- OBJAVLJUJE KRIZNE VESTI. RAZUMEM NOVINARE ALI OVO JE ŽIVOT ILI SMRT !

Odgovori
sre

01.04.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:00

smirite se malo

Redakcija današnjeg biltena treba da se stidi. Ceo današnji bilten politički je obojen protiv vlasti. Kao, vaši žuti bi to bolje organizovali? Ha, ha, besni psi su pojeli sve što su mogli od 2000. do nestanka sa vlasti, a za to nije potrebna organizacija nego pljačkaško udruženje od Djikija nadole.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi