Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM: RTK prisvaja srpski kanal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 12. 2011.

DNKiM: RTK prisvaja srpski kanal

Društvo novinara Kosova i Metohije, regionalni ogranak Udruženja novinara Srbije, kao inicijator i pokretač ideje o osnivanju nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku na KiM obaveštava i upozorava javnost, predstavnike međunarodne zajednice, kolege novinare i lokalne vlasti da su prekršeni međunarodni i domaći zakoni koji garantuju pravo srpskoj zajednici na postojanje nezavisnog tv kanala.

Vlast u Prištini ne želi ni po koju cenu da kanalu na srpskom jeziku obezbedi bilo kakav oblik nezavisnosti, već uporno pokušava da preko formiranja kanala na srpskom jeziku obezbedi sredstva za održivost RTK.

Napominjemo da su prekšena evropska rešenja i da je iz ovog procesa isključena Nezavisna komisija za medije koja kao regulator i garant nezavisnosti treba da ima jednu od ključnih uloga u formiranju novog nezavisnog kanala.
Razgovori o novoj i nezavisnoj TV, koja spada u posebna prava srpske zadnice, već mesecima se vode bez adekvatnog učešća srpske medijske zajednice, dok je zakon bez javne rasprave ušao u skupštinsku proceduru.

DNKIM podseća da su osnovni zahtevi medijskih radnika i srpske zajednice (relavantna istraživanja UNDP) da se kanalu na srpskom jeziku obezbedi programska i finansijska nezavisnost.

Konkretno, kanal kao deo sistema javnog emitovanja mora da ima svoj Upravni odbor, direktora, 10% prihoda sadašnjeg Javnog servisa i sedište (menadžment i proizvodnja programa) u Gračanici.

Javni servis, Radio televizija Kosova, prigrabio je sebi pravo da kanal na srpskom jeziku bude njen deo, kako bi mogla da ga kontroliše i da tu zaposli više od 800 svojih prekobrojnih radnika

Ovakvo kršenje posebnih i osnovnih prava, po principu uzmite ili ostavite što vam mi nudimo, naveo je Upravni odbor DNKiM da od međunarodnih medijskih organizacija još jednom javno zatraži zaštitu prava na nezavisno informisanje i da pred lokalnim i međunarodnim sudovima pokrene postupak zbog kršenja međunarodno preuzetih obaveza koje se sistematski krše i izbegavaju.

Upravni odbor DNKiM
21.12. 2011.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi