Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Stop tajnom suđenju novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Stop tajnom suđenju novinarima

Udruženje novinara Srbije pozvalo je sve koleginice i kolege koji se u Srbiji bave novinarstvom da potpišu peticiju protiv tajnih suđenja novinarima.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je sve koleginice i kolege koji se u Srbiji bave novinarstvom da potpišu peticiju protiv tajnih suđenja novinarima.

Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Jelene Spasić, novinarke „Nacionalnog građanskog“ lista iz Novog Sada, i njenog urednika Milorada Bojovića zato što je taj list u junu 2011. godine objavio Jelenin tekst pod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat“. Tužilac navodi da je tekst, sačinjen na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje, „naneo štetu bezbednosti Srbije“.

Optužnica je podignuta bez sprovođenja istrage, što znači da se protiv novinara vodi hitan postupak, a tužilac traži suđenje bez prisustva javnosti. Za krivično delo za koje su novinari optuženi zaprećena je zatvorska kazna, a optuženi ne bi smeli da javnosti prenesu niti jedan detalj sa takvog suđenja.

Skandalozna je namera države da se na staljinistički način obračunava sa novinarima kojim je stručna javnost još u junu, kada je objavljen tekst Jelene Spasić, odala priznanje što su se prilikom objavljivanja spornog teksta rukovodili interesom građana i pravom javnosti da zna.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Hronologija: Država protiv novinarke Jelene Spasić

12. decembra - UNS organizovao okrugli sto "Državna tajna i pravo javnosti da zna (Slučaj Jelene Spasić)".
Okrugli sto u celosti možete pogledati na Web tv strani.

23. oktobra
- Reagovanje: UNS traži objašnjenje Zagorke Dolovac

22. oktobra
- Jelena Spasić poslala Osnovnom sudu u Novom Sadu PRIGOVOR na optužnicu

22. oktobra
- Tomo Zorić: Optužnica protiv novinara vraćena u istragu

22. oktobra
- Šabić: Odluka tužilaštva da odustane od optužnice odgovoran potez

21. oktobra -
Jelena Spasić: Lažne tvrdnje tužilaštva u Novom Sadu

20. oktobra
- Ministar odbrane Šutanovac: Odgovorni oni koji su dokument dali novinarima

20. oktobra
- Ombudsman Janković: Nije potrebno suđenje novinarima lista "Nacionalni građanski"

19. oktobra
- Bojović primio optužnicu: Udar na demokratiju. 

19. oktobra
- Spasić: Neću pristati na tajno suđenje
Video izjave o odbrani na tajnom suđenju, optužnici, zaštiti izvora i podršci kolega.

19. oktobra
- Međunarodne novinarske organizacije (IFJ i EFJ) protestovale zbog krivičnog gonjenja novinara u Srbiji i tajnog suđenja. Čelnici ovih udruženja potpisali peticiju UNS-a.

18. oktobra - Za jedan dan 250 novinara potpisalo peticiju protiv tajnog suđenja. Potpisnici i glavni urednik „Blica“ Veselin Simonović, urednik RTVB92 Veran Matić, glavni urednik „Dnevnika“ Aleksandar Đivuljskij, urednik „Pečata“ Milorad Vučelić, urednica „Pravde“ Slavica Jovović, urednik „Svedoka“ Vladan Dinić, glavni urednik "Politike" Dragan Bujošević.

17. oktobra -
Peticiju podržali predsednik SPO Vuk Drašković, poslanik G17+ Željko Ivanji (Pročitajte njegovo PISMO), predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

17. oktobra
- UNS pokrenuo peticiju Stop tajnom suđenju novinarima

17. oktobra
- NUNS i NDNV: Optužnica u funkciji pritiska na slobodu medija

15. oktobra
- Saopštenje UNS-a: Osuđujemo progon novinara Jelene Spasić i Milorada Bojovića

15. oktobra - Saopštenje Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti

14. oktobra - Jelena Spasić primila optužnicu

22. septembra - Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu protiv novinarke Jelene Spasić i urednika "Nacionalnog građanskog" Milorada Bojovića. Prema tužilaštvu Spasić i Bojović počinili su krivična dela i prekršili Zakon o tajnosti podataka i pomogli su učiniocu posle izvršenja krivičnog dela jer nisu odali izvor koji im je dostavio dokumenta. Tužilaštvo traži da suđenje bude zatvoreno za javnost.
Pročitajte tekst OPTUŽNICE.

19. avgusta - Jelena Spasić dala izjavu policiji

14. juna - za javnost zatvorena sednica Skupštine Srbije. Usvojena tajna dokumenta- izveštaji o stanju pripreme odbrane Srbije za 2009. i 2010. i plan razvoja vojske do 2020. godine. Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da "nadležni organi treba da daju odgovor zašto su oni objavljeni u medijima”.

9. juna 2011. -  tekst Jelene Spasić "Državni organi potpuno nespremni za rat" objavljenu novosadskom listu "Nacionalni građanski"


Sporni tekst
Državni organi potpuno nespremni za rat

BEOGRAD – Ako bi danas izbio rat u Srbiji, dobrim delom se ne bi znalo ko pije a ko plaća, pošto brojni državni organi i javna preduzeća ignorišu zakonom propisane pripreme za odbranu zemlje, pokazuje strogo poverljiv Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Republici Srbiji u 2010. godini. Izveštaj Vlade Srbije u koji je NG imao uvid, a o kom će raspravljati poslanici 14. juna na sednici parlameta iza zatvorenih vrata, ipak se zaključuje da je “stanje priprema za odbranu, uz prisutne teškoće i probleme, na nivou koji obezbeđuje realizaciju ciljeva Strategije odbrane Republike Srbije”.
Najveću pretnju bezbednosti i dalje predstavlja protivpravno jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, a Srbija ne pretenduje na članstvo u NATO-u, piše u Izveštaju koji će poslanicima predstaviti ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Neodgovorni rukovodioci

Pripreme državnih organa, organa državne uprave i ostalih državnih organa za odbranu zemlje su loše, navedeno je u izveštaju, jer nisu utvrđene njihove ratne organizacije. Pored toga, ovi državni organi u svom delokrugu nadležnosti nisu ni predvideli poslove odbrane, a i kadrovi koji su ovlašćeni za rad na njima uglavnom su nestručni. Takođe, nema uslova za čuvanje dokumenata i planova odbrane, rukovodioci su neodgovorni prema tome i uopšte nemaju razumevanja za pripremu odbrane. Takođe, Vlada Srbije napominje i “neadekvatan odnos menadžmenta pojedinih velikih tehničkih sistema prema pripremama za odbranu”, pa tu nabraja javna preduzeća Srbijavode, Vojvodinašume, kao i Jat ervejz, Termoelektrane i kopove Kostolac, JKP “Naisus”.
Neodgovornost onih koji žive i rade o trošku građana prema odbrani države ide dotle da čak nije moguće ni pobrojati s koliko ljudi, u slučaju rata, Srbija raspolaže. U 2010. počeo je postupak prikupljanja podataka o ukupnom stanju ljudskih resursa u sistemu odbrane, ali je “nemoguće prikupiti podatke zbog neodgovornog odnosa pojedinih ministarstava i većeg dela opština i gradova”. Ipak, nisu nabrojani neodgovorni. Navedeno je i da pripreme za odbranu teku i uz socijalne i etničke tenzije, delovanje organizovanih kriminalnih grupa i elementarne nepogode.

Naoružanju istekao rok

“Srbija je neutralna u odnosu na postojeće vojne saveze i, shodno tome, ne pretenduje na članstvo u NATO savezu”, piše u izveštaju na 27 strana, koji navodi i da je “pojačano interesovanje stranog faktora prema sistemu odbrane i na istraživanje opredeljenosti i stavova pripadnika MO i VS u vezi s mogućnostima uključenja u evroatlanske integracije”.
Inače, vojska je 2010. bila upotrebljena duž administrativne linije sa KiM i u Kopnenoj zoni bezbednosti.
Takođe, u izveštaju koji je kao službena tajna poslanicima poslat na kućne adrese konstatuje se da nema gde da se skladište ubojna sredstva, nema para za održavanje radarskih i vazduhoplovnih sredstava, za održavanje objekata i opreme, a teško je održavanje i nabavka delova jer je sve tehnološki zastarelo… Naoružanju i vojnoj opremi na skladištima uglavnom je istekao rok, dosta toga se čuva na otvorenom pa degradira, a motorna vozila uglavnom su starija od 20 godina.
Od 2007. odbrambena industrija izvezla je naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 750 miliona dolara, a tek ugovoreni i tekući poslovi vrede još pola milijarde dolara.

Autor: Jelena Spasić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi