Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  UNS poklonio odeću deci iz Svratišta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

UNS poklonio odeću deci iz Svratišta

Predstavnici Udruženja novinara Srbije odneli su danas u Svratište za decu koja žive i rade na ulici jesenju i zimsku odeću i obuću prikupljenu u akciji koju je pokrenula Novinarska škola UNS-a.

Dečija odeća prikupljana je u UNS-u od 23. oktobra. Đaci Novinarske škole prvi su doneli torbe sa stvarima, a priključili su im se članovi, zaposleni i predstavnici UNS-a.

Akciju je inicirao polaznik škole Mladen Milanović, student psihologije i aktivista Centra za integraciju mladih u okviru kog je i osnovano Svratište na Zvezdari čiji su korisnici deca od 4 do 18 godina.

Predstavnicima UNS-a Ninu Brajoviću, generalnom   sekretaru, Dragani Bjelici, koordinatorki Novinarske škole i Kristini Kovač, praktikantkinji u UNS-u rečeno je da u evidenciji Svratišta ima više od 630 dece, a da mesečno njih oko 130 redovno dolazi.

Radi se o deci bez porodica ili „deci ulice“ čije zbrinjavanje je prioritet Svratišta, ali i deci koja imaju porodice.

„Za Svratište obično saznaju od vršnjaka, ali i terenskih radnika koja obilaze decu. Veliki broj njih radi svojevoljno na ulici, imaju potrebu da doprinesu svojoj porodici koja živi u lošim uslovima, dok mali broj njih biva od porodice primoran da radi na ulici. Uspeh Svratišta je što 70 odsto dece koja su u evidenciji pohađa školu, dok je u trenutku njihovog prijavljivanja to bio slučaj sa samo 10 odsto“, objašnjava Jelena Aćimović, vaspitač u Svratištu.

U Svratište obično dođu ujutru, jedu, okupaju se i spremaju za školu. Posle škole se vraćaju i tu ostanu dok ne dođe vreme za spavanje, tada se vraćaju svojim kućama.

„U početku smo imali takozvani program “smanjenja štete“, bili smo mesto gde deca mogu da se okupaju, jedu ili obuku, međutim, sada je Svratište mnogo više od toga “, kaže Jelena i dodaje da „zaposleni u Svratištu rade sa decom, uče ih da budu odgovorna, obilaze ih, razgovaraju sa njihovim porodicama.“

Deca iz Svratišta uključena su u program koji im nudi da prodaju mesečnik „Lice ulice“ koji košta 100 dinara.

„Polovina prihoda od prodatih novina ide deci, a druga polovina za štampu. Motivišemo ih da rade, zarade svoj novac, čak i da štede. Postoji dogovor sa Erste bankom da se ovoj deci daje duplo novca od onoga koji štede i to na njih pozitivno deluje, postaju odgovorniji“, rekla je Jelena.

U Svratištu na Zvezdari je zaposleno i o deci brine pet vaspitača-pedagoga, socijalni radnik, dva psihologa, medicinska sestra i dva noćna, dežurna vaspitača.

UNS se zahvaljuje svima koji su se odazvali akciji, prevashodno koleginicama, novinarkama koje su donele odeću koju su njihova deca prerasla.

Novu akciju za decu iz Svratišta UNS će pokrenuti uskoro kada ćemo za njih prikupljati slatkiše koji im se dele posle ručka i za užinu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi