Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Dan novinara Srbije u znaku digitalne pismenosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Dan novinara Srbije u znaku digitalne pismenosti

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je sa beogradskim srednjoškolcima obeležilo Dan novinara Srbije. Predavanje o značaju fotografije u onlajn medijima UNS je organizovao u okviru akcije „Onlajn nedelja“ baš na Dan novinara Srbije i tako treću godinu za redom učestvovao u akciji promocije digitalne pismenosti koja ovih dana traje širom Evrope. Predavanje je držao fotograf Zvezdan Mančić, šef Centra za razvoj fotografije.

Učenici Prve, Četvrte i Osme beogradske gimnazije, Ekonomsko-trgovinske škole

„Paja Marganović“ iz Pančeva i učenici Srednje zanatske škole „Petar Leković“ imali su prilike da saznaju kako je nastala fotografija, da čuju o vezi slikarstva i fotografije, značaju kompozicije, svetla, o „zlatnom preseku“...

Mančić je učenicima objasnio na šta da obrate pažnju kada fotografišu.

„Fotografija je isto što i rečenica. Ako hoćete ozbiljnu fotografiju morate da smislite šta hoćete da kažete. Zatim tražite vizuelne simbole koji će to da prikažu“, rekao je Mančić.

 

„Fotografija mora da ima priču, jer joj to daje vrednost. Takođe, na fotografija moraju da se nađu tačno određene i prethodno osmišnjene stvari, kao i u rečenica. Ako ima slučajno umetnutih objekata, fotografija, kao ni rečenica sa nabacanim rečima, neće biti dobra,“ rekao je Mančić i dodao da ukoliko fotograf želi da prenese jasnu poruku, i sama fotografija mora biti čista i jasna.

Aktivno učestvujući u predavanju, srednjoškolci su na primerima fotografija razgovarali o kompoziciji, kadru, svetlu, kontroli linija na fotografiji, ali i efektima koje profesionalna fotografija može imati.

Treću godinu za redom Udruženje novinara Srbije učestvuje u akciji "Onlajn nedelja". Ove godine akcija se održava od 24. do 30. marta.

U toku akcije UNS je juče najstarijim članovima predstavio svoje aktivnosti na internetu.

Foto: Miloš Miškov

Onlajn nedelja

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi