Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Mediji nisu vojni cilj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Mediji nisu vojni cilj

(Poslednja izmena sadržaja izvršena 23. aprila 2010. godine)

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije u Aberdarevoj ulici, ispred zgrade Radio-televizije Srbije 23. aprila na dan pogibije 16 svojih kolega održavaju protestnu akciju "Mediji nisu vojni cilj".

Oni su se 10. aprila 2009.godine obratili predsedniku Međunarodne federacije novinara (IFJ) Džimu Bumeli sa inicijativom da se 23. april ustanovi kao Dan sećanja na sve novinare i medijske radnike stradale u medijima koji su bili vojni cilj i da se toga dana uz poruku „Mediji nisu vojni cilj“ svet podseti na imena, radna mesta i godine ubijenih radnika RTS-a.

UNS i SNS su se obratili na više od 70 adresa članica Međunarodne federacije novinara i zatražili da 23. aprila podsete kolege i javnost u svojim zemljama na 16 ubijenih radnika RTS-a i solidarno prenesu poruku „Mediji nisu vojni cilj“.

Bumela je 2009. godine, na desetogodišnjicu bombardovanja RTS-a rekao da NATO treba da prizna svoju grešku od 23. aprila 1999. godine, kada je, u borbi sa režimom Slobodana Miloševića, gađao državnog emitera u Srbiji. “Izgubljeni životi nestali su zauvek, ali izvinjenje NATO-a porodicama i kolegama onih koji su ubijeni uveliko kasni,“ izjavio je on.

IFJ je tada obećao da će pružiti podršku nastojanjima novinara u Srbiji da traže pravdu za svoje kolege koji su ubijeni tokom ovog napada i da prevaziđu tradiciju političke podele koja tako dugo narušava ovu profesiju.

Generalni sekretar Evropska federacija novinara (EFJ) Ejden Vajt na zasedanju najvećeg evropskog novinarskog udruženja održanom u aprilu 2010. godine u Istanbulu 2010.godine rekao je: “Evropska federacija novinara (EFJ) uradiće sve što je u njenoj moći da se ne zaboravi napad NATO-a na Radio-televiziju Srbije u kojem je poginulo 16 medijskih radnika.

Povezani tekstovi:

- UNS i SNS: Mediji nisu vojni cilj, 23. april 2010. godine

- Poziv kolegama u Aberdarevu na obeležavanje godišnjice, 22. april 2010. godine

- Ejden Vajt: Ne smemo zaboraviti napad na RTS, 22. april 2010. godine

- UNS i SNS čekaju novi potez Međunarodne federacije novinara, 24. april 2009. godine

- Mediji nisu vojni cilj, 22. april 2009. godine

- Dan sećanja na stradale u RTS-u, 10. april 2009. godine

- Ratni reporteri 1999. bili u opasnosti kao i vojnici, 6. april 2009. godine














Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi