Naslovna  |  Šta radimo  |  Projekti  |  Obrazovanje za Rome u elektronskim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projekti

Obrazovanje za Rome u elektronskim medijima

ŠKOLA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE ZA ROME

Nezadovoljavajuća kvalifikaciona struktura u elektronskim medijima naročito je izražena u romskim medijima, pošto romska populacija ima najnepovoljniju obrazovnu strukturu u odnosu na sve ostale nacionalne zajednice u Srbiji.

Proteklih godina pokrenuto je nekoliko televizijskih stanica koje emituju program na romskom jeziku, od kojih su najpoznatije Krlo Romengo (Glas Roma), Amaro Drom (Romski put) iz Beograda, RTV Nišava iz Niša i Radio Rom iz Obrenovca. Takođe, radio stanice koje emituju program na srpskom jeziku, Radio Beograd I, Radio Šid, Radio Bujanovac pokrenule su emisije na romskom jeziku.

S obzirom na potrebu stručnog usavršavanja, pre svega novinara u romskim redakcijama, UNS je odlučio da organizuje novinarsku školu za elektronske medije za Rome. Zahvaljujući finansijskoj podršci misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori, 35 mladih novinara, spikera i voditelja romskih televizija iz Beograda i radija iz Obrenovca savladalo je program ove škole UNS-a.

Škola je trajala četiri meseca (kraj 2003. i početak 2004. godine), sa fondom od 185 časova. Dva polaznika ove škole upisalo je studije žurnalistike koje se izvode u UNS-u, a u okviru beogradskog nastavno-naučnog odeljenja Fakulteta humanističkih nauka Internacionalnog univerziteta iz Novog Pazara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi