Насловна  |  Бележница  |  Библиотека  |  Књиге чланова  |  Од омражених створења са брадавицом на носу до хероина нечијег детињства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Књиге чланова

27. 12. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Од омражених створења са брадавицом на носу до хероина нечијег детињства

Новинар, писац, редитељ и преводилац Растислав Дурман је прерадио мање познате бајке о вештицама које воде порекло из Јерменије, Естоније, Енглеске, Чешке, Словачке и других крајева Европе и уз илустрације Добросава Боба Живковића их је представио у збирци „Оне тете што на метли лете“. После шареноликог змајског света, Дурман децу упознаје са првим инструкторкама летења, хероинама екологије и врхунским куварицама, које одрасли неретко називају пакосним створењима – вештицама.

„Куд ће вештица него у свој род“, изрека је коју је давно забележио Вук Стефановић Караџић. Да вештице могу и да штите своју породицу показао је Дурман кроз лик старе вештице која смишља план да освети зетове. Поред ње, читаоци ће упознати вештицу која је рођена као принцеза, вештичјег сина, вештичју унуку, вештицу у каменом чамцу и многе друге.

„У две речи, вештице су свакакве, баш као и ми. С тим што, за разлику од нас, знају да лете на метлама.“, каже за УНС Дурман, који је вештицама дао људски израз, не описујући их ни као зла ни као добра створења.

За девојчице које су одрастале и одрастају уз Хермиону Грејнџер, сестре Халивел и Нану Ог, Дурманов свет „тета што на метли лете“ представља бег у оазу вечног детињства.

„У бајкама европских народа вештице нису само особе у позним годинама са брадавицом на носу које живе у кућама од колача и држе при руци котао у коме ће да скувају дете које се појави у њиховом комшилуку. Односно, нису све оне такве, и нису само то.  Неке од њих су врло породична створења привржена деци, има их врло спремних да помогну и опросте, а нису ретке ни оне праве добрице расположене да се свим снагама супротставе лошицама, без обзира на цену коју морају да плате“, каже Дурман за УНС.

Као и у свим причама за децу, централни мотив бајки које је Дурман прикупио је неисцрпна борба за очување доброте као идеала којем увек треба тежити, али специфичност сваке од ових мање познатих европских бајки је пркошење стереотипима.

„Вештице знају много тога: како се претворити у белог зеца или неку другу животињу, шта треба питати кристалну куглу да би се добио прави одговор, где треба тражити коју травку и за шта се оне треба да се користе. Вештичији карактери су разни, па су вештице и тврдоглаве и злопамтила, али и племените и забавне; хоће да буду злобне и сурове, али исто тако несебичне и нежне “, наводи Дурман.

Одговоривши на вечита питања попут оног „Зашто вештице не воле виле?“, Дурман је сачинио лепезу ликова у колоритном свету чаробница. Коришћењем фуснота, Дурман је као у збирци „Змајеви, змајке и остала змајчад“ разрадио важне елементе, рекао нешто више о ликовима и указао на другачији епилог онога што је испричано.

И ову збирку мање познатих европских бајки издала је Лагуна у 2000 примерака. ИСБН је 978-86-521-4684-0

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси