Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Зафировић: Ударимо „главом кроз стид“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

16. 03. 2023.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС-ДНКиМ

Зафировић: Ударимо „главом кроз стид“

„Јаки смо на речима, то је наша слабост“, „Како да стоје иза својих речи људи који цео живот ћуте“, само су неки од афоризама из прве збирке „Главом кроз стид“ сатиричара из Косовског Поморавља Јована Зафировића, коју је синоћ преставио публици у Дому културе у Грачаници.

Млади сатиричар Јован Зафировић каже да су афоризми „паметна ствар направљена од чисте глупости“. Афоризме је почео да пише, како истиче, због тога што је имао потребу да их неко чује.

„Сви знамо да се људи устручавају да кажу било шта што их мучи, а што је у додиру са политиком. Политика је табу тема код нас. Хтео сам да кажем шта мислим и афоризам јесте мој став. Стално сам тражио начин док нисам пронашао афоризам који мени одговара да се путем њега изразим. Увек будем задовољан када напишем афоризам и саопштим нешто што сам хтео“, истакао је Зафировић.

За време промоције аутор збирке је публици читао делове књиге „Главом кроз стид“.

 

„Чим је видео да улазим у ординацију, доктор ми је рекао да не смем да пијем алкохол и да једем слатко, каже да је он то добио на поклон“, „Пре него што потпишете уговор прочитајте га да видите да није све као што је написано“, „Птице се селе на југ, деца како се које снађе“, само су неки од афоризама које је прочитао.

Новинарку и књижевницу Ивану Вановац, Јован Зафировић је импресионирао својом младошћу која не кореспондира горчином. Према њеним речима, он је тренутно један од наших најважнијих емисара у књижевном, политичком и медијском центру.

„Лепо је то што је он у свом подсмеху храбар, а још лепше је што се не труди да да коректан тон својој сатири. Оног момента када афористичари крену да буду коректни, они престају да буду квалитетни. Он то не ради. Нашао је свој израз. То је афоризам, једна од тежих књижевних форми. ‘Главом кроз стид’ је књига која позива све нас да ударимо главом кроз зид, да будемо довољно храбри”, истакла је Вановац.

Уредник и издавач ове збирке Александар Дунђерин, из Приватног културног центра “Акваријус”, нагласио је да је Зафировић тренутно најуспешнији, вероватно и најсмелији и најхрабрији афористичар у читавом српском културном простору.

“Jован Зафировић није ничији. Да бисте могли да критички промишљање стварност и критикујете друство, не смете да будете ничији. Он је то успео. Не само у својим ставовима, интервјуима, него и у афоризмима. Из његових афоризама не можете да закључите да ли је оријентисан национално, грађански и за кога навија.. Он чува себе, своје читаоце и своје дело, управо од тих ознака. Отуда ти афоризми имају снагу”, закључио је Дунђерин.

 

Јован Зафировић добитник је “Вибове награде” и награде “Млади типар”. Пише кратке сатиричне приче и афоризме које објављује у Политици, Вечерњим новостима, Енигматици, Јежу, Шипку, Етни, Сатиргори, и на различитим интернет порталима у земљи и региону, у студентским часописима, као и на Радио Београду. Рођен је 5. јуна 1997. године у Гњилану. Студент је социологије на митровачком Филозофском факултету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси