Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Аутор сатиричне књиге о српском новинарству Бојан Љубеновић: Професија на лошем путу (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

17. 10. 2019.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Аутор сатиричне књиге о српском новинарству Бојан Љубеновић: Професија на лошем путу (ВИДЕО)

Представљајући књигу афоризама која на сатиричан начин описује стање у данашњем српском новинарству „Шлајфна без карактера“ аутор, сатиричар и уредник у „Вечерњим новостима“ Бојан Љубеновић рекао је да је ова књига „упозорење људима из наше професије да смо на лошем путу и да треба да се вратимо тамо где нам је место“.

„Србија је као кофер са дуплим дном. Отворите кофер мислите да је дно кофера, а у ствари испод тог дна, има још једно дно - то је српско новинарство данас. Свакога дана због језика који новинари користе, увреда, нискости, безкичмењаштва, то дно пробија“, рекао је Љубеновић и додао да би „пукао да није спасио своју душу кроз ових 300 афоризама“ који су објављени у књизи.

Љубеновић каже да у српском новинарству нема средине „или су се окупили најбољи међу нама“ или су се „сјатили најгори који су стању да друге черече, клевећу, уништавају животе, будућност“.

„Пре него што отворите јутарње новине, најпре их оцедите од крви и отресите од простаклука, па ако нешто преостане почните са читањем“, „Не љутите се када вам у трамвају читају новине преко рамена. Поделите своју несрећу са другима“, „Оно чега нема на телевизији, није се ни догодило. А оно што се догодило, нема на телевизији“, неки су од афоризама које је Љубеновић прочитао из књиге.

Председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић рекао је да је књига „најпрецизнији и најболнији приказ нашег новинарства“.

„После читања ове књиге заболео ме је стомак не од смеха, већ од муке како Љубеновић прецизно, кроз кратке форме описује стање новинарства“, рекао је Радомировић.

Додао је да ови афоризми описују новинарство у Србији боље од „силних саопштења која УНС издаје, академских анализа, текстова у медијима“ и да би зато књига „Шлајфна без карактера“ требало да буде обавезна лектира за све новинаре у Србији.

Rадомировић је на промоцији прочитао и афоризме из књиге: „Некада су нам се телевизије извињавале због прекида програма, а данас би морале да се извине због програма“, „Учланићу се у удружење новинара, свиђа ми се њихов политички програм“, „Нисам био на протесту против медијског мрака, да је било најаве на телевизији, ишао бих“, „Оштро протестујем против медијског мрака. Када смо ми били на власти, мрак је био много лепши“.

Илустратор ове књиге карикатуриста Југослав Влаховић казао је да је књига „драгоцено сведочанство овог времена“.

Упоређујући карикатуре и афоризме, Влаховић је рекао да постоји сличност.

„Афоризам је прочишћена форма од књижевних украса, врло директна, зато је тако јака и убитачна“, рекао је Влаховић.

Бојан Љубеновић скоро деценију уређује рубрику „ТРН“ (Тако Рећи Незванично) у „Вечерњим новинама“. Сарадник је сатиричног портала Njuz.net.

Аутор је двадесетак књига афоризама, сатиричних прича, романа и књига за децу.

Добитник је награда: „Радоје Домановић“, „Владимир Булатовић ВИБ“, „Типар“, „Јован Хаџи Костић“, „Златна значка“ КПЗ Србије, „Лаза Костић“ Удружења новинара Србије... За дечји роман „Луна мала тенисерка“ добио је и награду „Доситејево перо“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси