Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

20. 01. 2017.

Аутор: С. Хаџибугарчић Извор: Курир

У част вере и хероја голготе

Зима гризе кожу, пробија кости и леди крв. Али то није спречио више од 330 пливача да се на Богојављење на Дунаву надмећу за часни крст и подрже акцију „Адрија медија групе", листа Курир и Удружења новинара Србије „Изградимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо".

Препун Храм Светог оца Николаја одзвањао је литургијом на којој су се пливачи окупили у част празника. Када су после молитве, уз громогласну песму, пливачи кренули у литију улицама Земуна, пролазницима се јежила кожа. Одјекују стихови „Христе, боже“ и „Ој, Косово, Косово“. Благослов  Први ред пливача носи транспарент с позивом да се у част хероја Албанске голготе изграде статуе на острву Видо. Испред њих патријарх. Крст у свечаним униформама носе припадници Жандармерије.

Сви знају да се данас плива другачије: не само за симбол него и у част оних који су отаџбини дали свој живот. Стиже се на Земунски кеј. Патријарх открива статуу Пливача, која је постала још један симбол верујућих. Скулптура је рад академске вајарке Кристине Трипковић.  Његова светост држи молитву и  Прејубиларног, 20. пливања откривен је  споменик Пливачу.

Пливало се и на Ади

На језеру било 60 такмичара

На београдској Ади Циганлији одржано је традиционално 19. пливање за часни крст. Упркос веома хладном времену, 60 такмичара, меду којима су били припадници Војске Србије и Жандармерије, чланови СВИБОР и три госта из Руске Федерације, пливали су за веру, част и престиж. Најуспешнији у том подухвату за који се осмеле само најхрабрији био је кадет четврте године Војне академије Алекса Драгаш.

Зворник

Маријана Кркаловић (20) из Зворника (РС) победник је у пливању за богојављенски крст које јејуче по десети пут одржано на Зворничком језеру код ХЕ ,'Зворник". Она је била најбржа у конкуренцији девет пливача, друга девојка била је Драгана Стевановић. У хладном малозворничком језеру ове године било је мање пливача него обично упркос јубилеју манифестације.

Крагујевац 

Девојка витез!

Витешку титулу носиоца богојављенског крста у Крагујевцу ове године освојила је једна двадесеттрогодишња девојка Тијана Мирковић. Она је у леденој води језера у Шумарицама, у конкуренцији 32 мушкарца, прва препливала раздаљину од 33 метра до богојављенског крста.  Тамари је ово било друго учешће у богојављенском пливању за крстчасни.

Лозница 

У Дрини пливале и даме

Двадесетогодишњи Ђорђе Ракић из Лознице победник је трећег пливања за богојављенски крст које је одржано на Дрини код Шепачког моста. Међу дамама најбржа је била Лозничанка Нада Николић, мајка три ћерке.

Чачак 

Студент победио

У такмичењу пливања за богојављенски крст у залеђеној Западној Морави у Чачку учествовало је око 70 мушкараца, а до крста је први допливао Чачанин Анђелко Ковачевић (23). Поред Чачана, за богојављенски крст пливали су и припадници Војске Србије из гарнизона у Лађевцима код Краљева.

У част предака

Пливачи који у том тренутку клече устају и кречу ка Дунаву уз повик „Душа Богу, Србија народу! За кога? За Србију!“ У скоро залеђену воду бацају се без оклевања, у групама. До крста је први допливао старешина пливача Славиша Ивановић и подсетио све: 

- Данас се нико не такмичи! Сви смо победници! Ко год данас уђе у воду, он је победник! Од патријарха добијабогојављенски крст, плашт и медаљон Светог Саве. На лицима пливача понос. Кожа им је црвена, промрзли су, али никоме, кажу, није хладно.

- Не може ни да вам буде хладно кад знате да је наша трка посвећена страдалима у Албанској голготи, херојима који су дали свој живот за очување српског народа. Хвала им - поручује Славиша, професионални каскадер.

Власотинце

Милош Тошић освојио часни крст

Победник једанаесте трке за богојављенски крст, пред више хиљада посетилаца на градском језеру у центру Власотинца, у којој су учествовала 32 пливача из Србије и Русије, био је Милош Тошић (22), студент четврте године Грађевинског факултета. Он је био најбржи у Леденој Власини, чијајетемпература у подне била само два степена.

Сурдулица 

Први пут у  Власинском језеру

Више од 20 младића и две девојке учествовали су у пливању за богојављенски крст. Младић из Сурдулице први је допливао до часног крста, али су победници сви који су учествовали у пливању у залеђеном језеру на 1.200 метара висине, изјавио је председник Скупштине општине Сурдулица Новица Тончев.

Улцињ 

Пливало се и у Црној Гори

Богојављенско пливање одржано је у Улцињу, а најмлађи учесник биоје деветогодишњи Стефан Андровић.

Прикључите се акцији

Пошаљите СМС са 180 на 3030

Овогодишње богојављенско пливање које је одржано у многим градовима наше земље посвећено је акцији „Адрија медија групе", листа Курир и Удружења новинара Србије „Изградимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо". Укуцајте СМС и пошаљите на 3030. Цена поруке је 100 динара.  Уплату можете извршити и преко динарског рачуна 170-0030003646031-73, као и девизног рачуна  Р535170003000364603076 Суботица

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси