Насловна  |  Актуелно  |  Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима  |  Министарство помаже акцију Курира: Одужићемо се српским јунацима! Правимо статуе војника на Виду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

02. 12. 2019.

Аутор: Ј. С. Спасић Извор: Kurir.rs

Министарство помаже акцију Курира: Одужићемо се српским јунацима! Правимо статуе војника на Виду

Хвала: Донацијама грађана, али и средствима која ће надлежни ресор Владе Србије издвојити, следеће године урадићемо и поставити бронзане војнике испред спомен-костурнице.

Србијо, завршавамо статуе на Виду! У години пред нама, спомен-костурница у којој почивају српски јунаци страдали после Албанске голготе на Крфу и Виду биће коначно завршена! Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања финансираће до краја израду и постављање бронзаних статуа српских војника испред маузолеја на Виду и тиме помоћи да се оконча акција коју су покренули Курир и Удружење новинара Србије (УНС), а током које су многобројни грађани дали донације.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, захвалио је Куриру што је покренуо акцију и навео да ће остатак средстава бити обезбеђен из буџета министарства за 2020. - Статуе војника су битне јер су предвиђене по оригиналном пројекту који је још валидан и важно је да их израдимо како би маузолеј био завршен до краја. Захвалан сам вам што сте покренули акцију и што сте успели да скупите део пара. Министарство ће обезбедити сва остала неопходна средства како би се посао обавио до краја - да би се израдиле, транспортовале и поставиле статуе. План нам је да то, као и комплетно уређење маузолеја на Виду, урадимо до септембра - казао је Ђорђевић за Курир.

1.232 страдалника, чија су имена позната, почивају у маузолеју на Виду

1.500 јунака, чија су имена непозната, сахрањено је у два бункера маузолеја

5.000 ратника најмање почива у плавој гробници

Министар је навео да намеравају до тада комплетно да среде маузолеј, што подразумева и сређивање самог објекта, његове околине, стаза и расвете. - Поставићемо и добро осветљење како би се с Крфа видело да је то српски меморијал. А и покретну изложбу уз стазу којом се иде до маузолеја, да сви који ту дођу виде како је некада било на Виду, а и како је подизан меморијал српским ратницима - казао је Ђорђевић.

Подсетимо, Курир је у сарадњи са УНС још 2016, када је била 100-годишњица искрцавања српске војске и државе на Крф, покренуо акцију „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“, којом прикупљамо средства за израду и постављање две бронзане статуе српских војника на улазу у спомен-костурницу, како је то и предвиђено оригиналним пројектом архитекте Николаја Краснова из 1938. Маузолеј је саграђен 1939, али нису урађене те статуе јер је избио Други светски рат, а после њега нико од надлежних није баш ни марио за српске жртве.

Видо - острво смрти, ту надомак Крфа - острва спаса, вечно је почивалиште српских јунака који су у зиму 1915/1916. прошли Албанску голготу, али потом и издахнули на овим грчким острвима. У маузолеју су кости ратника који су били сахрањени на 27 гробаља широм Крфа, а импозантни бронзани војници треба да одају почаст њима, али и хиљадама оних у плавој гробници на коју треба да гледају.

Према грубом предрачуну Републичког завода за заштиту споменика културе из 2015. трошкови израде и постављања статуа требало би да буду најмање 128.000 евра.

До сада је скупљено донација у вредности око 20.000 евра преко наменских рачуна УНС, али и „Фондације буди хуман - Александар Шапић“, која нам је омогућила и СМС број за донирање посредством порука.

Хвала министарству, али, пре свега, хвала свима вама, малим-великим људима који сте дали донације и помогли да се одужимо славним прецима. О свакој етапи израде статуа редовно ћемо вас обавештавати.

За сва времена

КЊИГА ДОНАТОРА

Када урадимо и поставимо статуе на Виду, сачинићемо и луксузну књигу донатора, која ће стајати у маузолеју. Све у вези са акцијом, као и списак свих донација, налази се на http://www.uns.org.rs/sta-radimo/dogadjaji/39095/akcija-uns-a-i-kurira-oduzimo-se-herojima-albanske-golgote.html, као и на https: //www.budihuman.rs/sr/korisnik/180/izradimo-statue-herojima-albanske-golgote. Сугестије и питања можете послати на имејл akcijavido@kurir-info.rs.

Искрцавање од 6. јануара

БАДЊЕ ВЕЧЕ НАДЕ

Први Србин искрцан је на Крф на Бадње вече 1916, 6. јануара, а комплетно искрцавање окончано је 5. априла 1916, о чему сведочи и спомен-плоча у месту Гувија на Крфу.

Фото: Курир

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси