Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  У извештавању о насиљу над женама доминира сензационализам
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

04. 11. 2020.

Извор: УНС-ДНВ

У извештавању о насиљу над женама доминира сензационализам

Медијски садржаји о родно заснованом насиљу над женама углавном су сензационалистички, закључак је радионице „Како против стереотипа у извештавању о проблемима непланираних трудноћа“ коју је у Новом Саду одржало Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Војводине (УНС-ДНВ).

Радионица УНС-ДНВ, којој је присуствовао и покрајински заштитник грађана Зоран Павловић, била је посвећена поштовању професионалних стандарда у извештавању новинара о женама, као и анализи примера добре и лоше праксе.

Новинарке Милица Кравић Аксамит и Тамара Сријемац говориле су како се стварају стереотипне слике о женама у медијима и како етички треба извештавати о темама као што су репродуктивно здравље и родно засновано насиље.

„Жене су у медијима најчешће представљене у улози домаћице, мајке, супруге, углавном сексуализовано. Новинари често неетички извештавају о жени која је напустила породицу, абортирала и претрпела неки облик психичког или физичког насиља”, навеле су оне.

Милица Кравић Аксамит и Тамара Сријемац одржале су и практичан део радионице како би приказале примере добре и лоше праксе извештавања о женама у медијима, те дискутовале са учесницима радионице о кршењу закона и Кодекса новинара Србије.

„Често за неки случај насиља над женама сазнам прво у медијима. Улога новинара је битна и волео бих да имам више њихових притужби на столу”, изјавио је покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић.

Он је истакао да се мора радити на заштити интегритета новинара који пишу о маргинализованим групама, као и да канцеларија омбудсмана има „велику моћ“, али да многи људу нису упознати са својим правима, немају довољно поверења у институције због чега у недовољној мери пријављују случајеве насиља.

Председница Удружења „Место за мене” Весна Радека учесницима радионице представила је статистичке податке, али и сазнања која је стекла у контакту са женама које су због непланиране трудноће трпеле насиље. Ово удружење, иначе, бесплатно саветује и помаже женама које су непланирано остале у другом стању.

„У свакој редакцији би требало да постоји новинар који професионално уме да извештава о овако осетљивим темама”, истакла је Радека, која је приметила да медији недовољно извештавају и о положају самохраних родитеља.

Модератори радионице „Како против стереотипа у извештавању о проблемима непланираних трудноћа“ били су новинари Борис Павлов и Предраг Рава.

____________________________________________________________

Радионица је суфинансирана и подржана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама на Конкурсу за унапређење професионалних стандарда. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове секретаријата.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси