Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Новинари на Косову уручили „Бели Божур“ за добру сарадњу Васићу и Гуџићу, „Црни божур“ опет неуручен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

15. 12. 2020.

Извор: УНС на Косову

Новинари на Косову уручили „Бели Божур“ за добру сарадњу Васићу и Гуџићу, „Црни божур“ опет неуручен

Удружење новинара Србије (УНС) на Косову уручило је адвокату Дејану А. Васићу и историчару Александру Гуџићу признање „Бели божур“, за најбољу сарадњу са новинарима и медијима у 2020. години.

„Црни божур“ за најлошију сарадњу са медијима ове године припао је директору Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници Братиславу Лазићу, који је и ове године остао неуручен.

У образложењу награде адвокату Дејану А. Васићу и историчару Александру Гуџићу наводи се да су „у протеклој години, која ће по свему остати упамћена по различитим ограничењима и страховима од пандемије вируса ковид-19, ова двојица истакнутих појединаца у нашој средини показали несебичан и изузетан однос према медијима и новинарима“.

„Васић једноставним и прецизним језиком објашњава сложену правну материју из косовског законодавства. Ово је посебно важно јер се раздвојеност етничких заједница, језичке баријере и сложеност правног система чак и за медијске професионалце показују као непремостиве препреке“, стоји у образложењу награде.

Додаје се да се адвокат Васић „показао као нека врста споне са јавношћу - увек се одазивао и у најосетљивијим процесима повезаним са оптужбама за ратне злочине и судским процесом за убиство Оливера Ивановића“, као и да се са „истом преданошћу јавља локалним редакцијама и великим националним медијима”.

„Заиста сам се трудио да, колико год је то у мојој моћи и колико год ми време дозвољава да новинаре, јавност обавестим о предметима на којима сам радио. У суштини и та саопштења која су новинари добијали од мене су била везана за посао којим се бавим, а превасходно за људе које сам све ове године пред косовским судовима бранио и заступао. С те стране можда део заслуга за ову награду иде и борби тих људи за истину, за правду, за један другачији третман косовског друштва према њима“, рекао је адвокат Васић.

УНС на Косову је образложењу за историчара Александра Гуџића, који је запослен у Дому културе у Грачаници навео да је он „ново лице у јавном животу овог простора које је донело свежину, отвореност и сталну доступност колегама и медијским кућама“.

„Његове анализе савремених догађаја као и осврти на прошлост показали су да постоји независно и аналитичко мишљење изван доминантног политичког наратива. Стрпљивост и уравнотеженост у објашњавању сложених феномена наше стварности показали су да критичко мишљење није осуда, напад и понижавање оних који другачије мисле и говоре”, стоји је у образложењу.

Историчар Александар Гуџић рекао је да је изненађен и да није очекивао да ће добити признање „Бели божур“, те да сматра да је „само радио свој посао“.

„Долазећи данас размишљао сам да ли да говорим о мојој сарадњи са медијима везано за аналитику косовске политичке сцене и прилика или о значају медија у области културе и тој сарадњи Дома културе са медијима - одлучио сам се за ово друго из једног разлога. Сматрам и мишљења сам, а то је негде и политика куће коју представљам, да су медији важни и сарадња културних институција са медијима је важна у промовисању високе културе која је значајна за развој сваког друштва па и овог нашег“, казао је Гуџић.

Плакета „Црни божур“ за најлошији однос према новинарима и медијима додељена је Братиславу Лазићу, директору Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници. Лазић се данас није појавио на уручењу признања, па је „Црни божур“ и ове године остао неуручен.

„У времену пандемије вируса ковид-19 др Братислав Лазић је у највећој мери избегавао појављивање пред медијима и новинарима. У почетном периоду пандемије било је потребно извршити велики притисак како би се уопште организовала конференција за штампу доктора Лазића и одговорних који су задужени за борбу против вируса. Након позива и притиска да се конференције одржавају и да медији и грађани имају право на истините и правовремене информације, обећано је редовно одржавање конференција за медије али се и од тога одустало. Доктор Лазић је наставио да избегава одговоре на новинарска питања, у мањем обиму селективно је бирао медије којима ће давати изјаве, а забележене су и отворене изјаве нетрпељивости против појединих редакција и новинара. Због оваквих поступака који трају у једној од најтежих година у савременој историји човечанства колеге новинари су се одлучили да доктора Лазића упозоре доделом плакете „Црни Божур“”, навео је УНС на Косову у образложењу.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић рекао да без обзира што многи представници институција одбијају сарадњу са медијима и новинарима, такав однос неће обесхрабрити новинаре да раде свој посао.

„Треба да схвате да ми нисмо њихове пи-ар агенције па да само објављујемо оно што желе да кажу или њихова саопштења, него је наш посао да објављујемо оно што заправо можда крију или не желе да се објави. Новинарску причу можемо да направимо и без њих и њихових изјава. Боље би било за њих, за нас и за јавност да имамо и њихове изјаве, али треба да знају да нас неће спречити да свој посао радимо тиме што ће нас игнорисати. Тиме не игноришу нас, него јавност и грађане“, навео је Ничић.

Новинарка и чланица УНС-а Анђелка Ћуп указала је на важност сарадње институција, организација и појединаца са новинарима и медијима. 

„Оно што је посебно важно за однос са медијима јесте да је у доба пандемије најважнији био однос са лекарима. Разумем да лекари имају у овој ситуацији много обавеза, посла. Једна од обавеза им је да јавност буде упозната са тренутном епидемиoлошком ситуацијом и са тим имамо ли тих лекова или немамо“, рекла је Анђелка Ћуп.

УНС на Косову установило је „Бели“ и „Црни божур“ 2014. године, с намером да укаже на позитивне и негативне примере сарадње и односа институција и појединаца према медијима и новинарима.

Досадашњи добитници „Белог божура“ су: Општина Грачаница (2014), Прес служба Скупштине Косова (2015), председник Прогресивне демократске странке Ненад Рашић (2016), директор НВО Центра за мир и толеранцију Ненад Максимовић (2017), шеф Мисије ОЕБС на Косову Јан Брату (2018) и постхумно Оливер Ивановић (2018. године), координатори Ресурсног центра за нестала лица Милорад Трифуновић и Бајрам Ћеркинај (2019), адвокат Дејан А. Васић и Александар Гуџић ( 2020 ).

Досадашњи добитници плакете „Црни божур“ били су: Општина Партеш – Пасјане (2014), општина Штрпце (2015), заменик косовског премијера Бранимир Стојановић (2016), Српска листа (2017. и 2018. године) и Скупштина Косова (2019), директор КБЦ Приштина-Грачаница Братислав Лазић (2020).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси