Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Реакција Павела Суровог на саопштење УНС-а и отворено писмо запослених у Хлас Људу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

03. 03. 2021.

Аутор: Павел Сурови

Реакција Павела Суровог на саопштење УНС-а и отворено писмо запослених у Хлас Људу

Покрајински посланик и члан Националног савета словачке националне мањине у Србији Павел Сурови реаговао је на отворено писмо запослених у листу Хлас људу и саопштење УНС-а којим се пружа подшка колегиницама и колегама у овом листу. Реаговање преносимо у целости.

Поштовани УНС, новинари и шира јавност,

Објављено Отворено писмо запослених Хлас Људу и саопштење УНС-а на сајту УНС, личи на поручен текст председнице Националног савета словачке националне мањине Либушке Лакатош, који је сигурно писала њена десна рука – новинарка Хлас Људу и председница Одбора за информисање Националног савета Словака Ана Хорватова (исти текст пун неистина је објављен и у Хлас Људу а потписује га ко би други него Ана Хорватова), чији је једини циљ обезвређивање и демонизација моје личности и чланова УО Хлас Људу. Крајњи циљ председнице Лакатош је смена чланова УО Хлас људу и постављање подобних чланова УО.

Управни одбор Хлас људу именован је Решењем о именовању чланова од стране Националног савета Словака, које је потписала управо председница Либушка Лакатош. Управни одбор НИУ Хлас Људу је имао подршку Националног савета Словака и председнице Либушке Лакотош све док је на функцију именована директорка Анна Хуђанова. После постављања директорке настају опструкције од председнице НСС Либушке Лакатош и бивше директорице Хлас Људу Анне Хуђнове које су ујединиле и уротиле у једном циљу срушити Управни одбор Хлас Људу и именовати своје подобне људе које ће их беспрекорно слушати. У овом чину им је асистирала председница Одбора за информисање Националног савета словачке националне мањине управо Ана Хорватова, најгласнија у испадима и у вређањима чланова УО Хлас Људу.

Седница је заказана у Складу са Статутом и Пословником о раду УО Хлас Људу. Само заказивање ове седнице је месец дана пре опструирала и правна служба НИУ Хлас људу, али и бивша директорица Хуђанова. Правна служба према опису посла је дужна да обавља послове за орган управљања Хлас људу којим је Управни одбор Хлас људу.

Према Пословнику о раду УО Хлас Људу јасно стоји да на седници Управног одбора Хлас Људу присуствују чланови УО и директор Установе, а по потреби и треће лице које може да позове по потреби председник УО Хлас Људу упућеном позивницом са Дневним редом.

У складу са Пословником о раду УО Хлас Људу је био позван једини словачки покрајински посланик, који је члан Одбора за културу и информисање у Скупштини АП Војводине, а овај одбор у делокругу свог рада поред осталог бави и темама финансирањем медијима на мањинским језицима.

Члан Националног Савета Словака и покрајински посланик Павел Сурови у прошлом сазиву НСС је као једини смогао снаге да иступи у јавности и изнесе доказе о неспровођењу јавних набавки и ненаменском трошењу у Хлас Људу. Поставља се питање зашто смењена директорица Хлас Људу је није хтела да да извештај Ванредног инспекцијског надзора Буџетске инспекције АП Војводине од председника и чланова председника УО Хлас Људу, који су позвали инспекцију у ванредну контролу?

Председница Националног савета Словака Либушка Лакатош без позива је предводила са бившом директорицом Хуђановом запослене, такође без позива, да опструирају рад УО Хлас људу и сами ток седнице. Такође нису поштоване епидемиолошке мере и није додржавана физичка дистанца према препорученим епидемиолошким мерама о раду у затвореном простору, што се види из снимака запослених који су одмах качили на Фејсбук.

Без позива на Седницу УО Хлас људу председница НСС Љибушка Лакатош је са запосленима упала и угурала све запослене у просторију у којој је заседао УО Хлас Људу. У оваквим ситуацијама директор Установе мора да обезбеди примену мера заштите запослених од заразе коронавирусом по препорукама Кризног штаба РС, а по решењу Кризног штаба мора да се именује лице које је задужено за поштовање свих епидемиолошким мера предложених Кризним штабом и брине о њиховој примени у раду Установе.

Својим бесмисленим поступцима, вриштањем, нападањем, пиштањем, вређањем, уношењем се у лица члановима УО Хлас људу, бацањем се на руке члана УО код гласања, добацивањем и исмевањем иако нису имали право да присуствују седници и да се овако недолично понашају по Пословнику о раду УО Хлас Људу само су доказали ко руши углед 76. годишњег листа Хлас Људу.   

Треба нагласити да Управни одбор Хлас људу бира и разрешава директора, а не запослени у присуству председнице Националног савета Словака Љибушке Лакатош која дошла да изврши притисак на чланове УО Хлас Људу. Такође више дана пре председница НСС Либушка је вршила притиске на чланове УО Хлас људу да их придобије на своју страну. 1 члан који је поднео оставку је пристао да буде лутка у рукама председнице Либушке Лакатош, а 5 чланова УО није подлегло притиску.

Највише забрињавајуће да никога ни запослене, ни председницу Љибушку Лакатош, а ни УНС, не занимају разлози разрешења директорице.

Управо директорица Хуђанова својим нестручним, несавесним обављањем дужности и супротно пажњи доброг привредника одобрила плаћање мимо уговора и тако трећим лицима прибавила противправну имовинску корист. Такође су прочитали бројни разлози као разлог неповерења директорки а као један наведен је да је директорка Хуђанова цензурисала, брисала, скраћивала текстове који требају да се објављују у новинама. Као доказ је приказан текст са рукописом бивше директорице Хуђанове.  

Председница НСС Либушка Лакатош својим присуством је дошла да брани директорицу која се мешала у уредјивачку политику редакције Хлас Људу.

УНС пре него што је издао Саопштење је могао контактирати председника УО Хлас људу, који би му све разлоге смене директорке послао и протумачио. Овде се ради о класичној замени теза! Директор води и одговара за рад и пословање Установе, а главни одговорни уредник и редакција креирају независне новине! Главна одговорна уредница Хлас Људу Ана Францистиова и Ана Хорватова су подобне председници Љибушки Лакатош. Ко се онда меша у уређивачку политику и објективно информисање?

У Кривичном закону пише да је дискриминација грађана Републике Србије и вређање на националној основи кажњиво кривично деле, пре свега ако се одиграва у присуству независних новинара и председнице Националног савета Словака Љибушке Лакатош, која није реаговала, чак, ставише подржала Ану Хорватову у овом испаду. Ана Хорватова која је срочила и послала УНС отворени лист је јавно дискриминисала и вредјала чланицу УО следећим речима: “докле год седи српкиња у УО Хлас људу и док неко с непрофесионалним запослење у УО Хлас Људу...”, незнајући да та српкиња има заврешено Високу пословну школу смер Финансије, рачунодство, банкарство. Ана Хорват је овај снимак чак и јавно поделила на друштвеној мрежи ширећи своју мржњу јавно. https://m.facebook.com/ana.horvatova.3

Сви актери и они који су наговорени да учествују у ЦИРКУСУ, уз присуство председнице НСС Либушке Лакатошове, сви они деградирају и учествују у блаћењу 76. година старог словачког недељника Хлас људу!

Чланови Управног одбора Хлас људу су могли на миру и у тишини, у оквиру својих компетенција и Статута донети решење, на које има право а како видимо из одиграног председница НСС, бивша директорица и запослени креирали су вербалне конфликте на граници сукоба.

Када је председница Националног савета Словака Либушка Лакатошова ћутала на све ове нападе и увреде она је сигурно подржала овај ЦИРКУС с јединим циљом, да њени људи и новинари могу да даље утичу на уређивачку политику јер како смо сведоци у последњих 7 месеци Хлас Људу је почео све више да личи на лично гласило председнице НСС Либушке Лакатош!


Павел Сурови
потпредседник НСС и покрајински посланик


У Кисачу 1.3.2021

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси