Насловна  |  Актуелно  |  Погледи  |  Свако има право на слободу изражавања у САД, осим председника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Погледи

09. 01. 2021.

Аутор: Павле Косић Извор: УНС

Твитер трајно укинуо налог Доналда Трампа

Свако има право на слободу изражавања у САД, осим председника

„Свако има право на слободу мишљења и изражавања; ово право обухвата и право да не буде узнемираван због свог мишљења, као и право да тражи, прима и шири обавештења и идеје било којим средствима и без обзира на границе“.

Од јутрос, ово право гарантовано чланом 19. Опште декларације о људским правима не важи за још увек актуелног председника Сједињених Америчких Држава.

Твитер налог Доналда Трампа који прати скоро 90 милиона људи више не постоји. Та друштвена мрежа је своју одлуку покушала да оправда „ризиком од даљег подстицања насиља“.

Узбуњивач Едвард Сноуден је у реакцији на ову вест подсетио наdamnatio memoriae“, латински израз којим се означава брисање и забрана јавног сећања на неку особу. Казна је била својствена Римској републици, али не и демократијама 20. и 21. века.

Осим Твитера, реаговали су и Фејсбук и Инстаграм који су Трампове профиле суспендовали (засад) на одређени период. У исто време, алтернативна платформа „Парлер“ је уклоњена са Play продавнице.

Не ради се овде само о кршењу Првог амандмана америчког Устава, пошто ово није само проблем једне државе или једне приватне компаније. Поставља се питање, шта нам тек предстоји? Доналда Трампа су, наводно, скидали са власти због његових „аутократских“ аспирација, а сада га модернизованим средњовековним методама уклањају из јавног живота?

Не треба занемарити ни чињеницу да се ово дешава само два дана након што је оснивачу „Викиликса“ Џулијану Асанжу одбијена кауција. Он је још пре неколико година упозорио на тамну страну Интернета: „Интернет, наше највеће средство еманципације, трансформисан је у најопаснијег подупирача тоталитаризма ког смо икада видели“.

Ни шведски новинар Питер Имануелсен није оптимиста. Он предвиђа да „улазимо у застрашујућа времена цензуре, последњи пут виђене у Совјетском Савезу“.

А 2021. је тек почела.

* Аутор је студент новинарства на Факултету политичких наука

Коментари (2)

Остави коментар
суб

09.01.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 13:16

Владалац

’'Da bi saznao ko nad tobom vlada, jednostavno saznaj koga ne smeš da kritikuješ.’’
(Volter)

Одговори
суб

09.01.

2021.

Mihailo Kotarac [нерегистровани] у 13:05

Kakve veze ima...

... kakve veze ima sto je Asanžu odbijena kaucija sa relativizacijom govora mržnje i eufemizmima pokrivenim pozivima na nasilje koje je Tramp širio? Ja ne razumem zašto UNS objavljuje ovakve tekstove u kojima se besmisleno porede babe i žabe. Mladi gospodin je prošli put apelovao da se dozvoli širenje laži pa da onda novinari rade na tome da ih ispravljaju. Ja se nadam da se to ne uči na studijama žurnalistike na FPN.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси