Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка Политике и Курира (2015)

14. 10. 2015.

Аутор: Јована Радовановић Извор: Курир

Она има плату од 1.400.000!

Најплаћенија државна службеница, генерална директорка „Политике и магазина" Мира Глишић Симић месечно инкасира 31 просечну плату грађана Србије или једанаест премијерових зарада!

Њена месечна бруто примања износе вртоглавих 1,4 милиона динара, док запослени у „Политици" у просеку месечно приме 50.000 динара! Симићева је на месту генералног директора од јануара 2009. године, што значи да је до сада зарадила више од 100 милиона динара, то јест више од 800.000 евра!

Непримерено

Саговорници Курира постављају питање како у компанији која нема никакав профит директор зарађује једнако као топ-менаџер светских корпорација које у Србији послују у плусу.

- Мислим да нигде у свету нема тога да у компанији која нема профит и на државним је јаслама плата директора буде виша од 7.000 евра, и то у време кризе, смањења плата и пензија. Не знам на који начин она и компанија „Политика“ оправдавају ту висину плате - каже за Курир аналитичар Бранко Радун.

Председнику Синдиката новинара „Политике" Милану Јанковићу знатно виша примања директорке изгледа да не сметају. На наше питање како коментарише то што је просечна плата новинара 28 пута мања од директоркине, Јанковић је казао да то није посао синдиката.

- Ми се бавимо правима новинара, а не платама (?!) - рекао је Јанковић.

Као шездесет пензија

Поставља се питање за кога она ради и ко јој је одредио плату која је 60 пута већа од просечне пензије у Србији. Управо је висина плате генералне директорке „Политике" један од разлога што она, између осталих, покушава да застраши „Адрија медију“ и Курир како не би ушли у власничку структуру „Политике“.

- Да ли Симићева покушава да спречи улазак АМГ у „Политику“ јер је неким новокомпонованим тајкунима обећала помоћ око куповине те компаније како би могла да задржи свој специјални статус - остаје да се види.

Уцене и притисци

Симптоматично је да су напади на српску издавачку кућу кренули у оном тренутку када је изражена намера да се уђе у власничку струкуру компаније, а по среди је сценарио сличан оном из 2011. године. Тада су уз помоћ уцена и притисака спречили Курир да преузме српски бренд. Тачније већински удео у „Политици“ продат је тајкуну, због чега држава и дан-данас има проблема с власничком структуром овог листа. Овог пута застрашивање неће проћи.

Искључила телефон

Симићева се сакрила

Мира Глишић Симић није одговорила на питања редакције. Она је, након што се новинарка Курира представила, прекинула везу и потом искључила телефон.

Зоран Стојиљковић

Тешко да је плата оправдана

Аналитичар Зоран Стојиљковић истиче да је пракса у великим корпорацијама да топ-менаџмент прима плате у висини примања Симићеве, али да се поставља питање да ли је њена оправдана.

- Није неуобичајено да топ-менаџмент у корпорацијама има ту висину плате, али је питање, имајући виду финансијску ситуацију у „Политици", да ли је њена плата реална - каже Стојиљковић.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

14.10.

2015.

Sava [нерегистровани] у 22:03

PLATA

A kolika je plata Ljiljane Smajlović, urednice Politike?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси