Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  „Попут поступка Израела који је угасио извештавање Ал Џазире“: Прекинуто емитовање ТВ Федерације у Босни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

09. 05. 2024.

Аутор: Бета Извор: Данас

„Попут поступка Израела који је угасио извештавање Ал Џазире“: Прекинуто емитовање ТВ Федерације у Босни

Гледаоци Телевизије Федерације БиХ (ФТВ) јутрос су уместо редовног јутарњег програма на својим телевизорима нашли само тест-слику.

Наиме, руководство Јавног РТВ сервиса Босне и Херцеговине (БХРТ) испунило је своје „претње“, након што је јуче најавило прекид продукције и емитовања програма ФТВ због неизмирених дуговања РТВ Федерације БиХ према БХРТ, за услуге од децембра 2023. године до 6. маја 2024. године.

Дуговања су достигла износ од 1.590.971,69 конвертибилних марака (око 816 хиљада евра), док је дуг БХРТ према ФТВ, на исти дан био 364.511,50 КМ, (око 187 хиљада евра), објавили су сарајевски медији.

Генерални директор БХРТ Белмин Карамехмедовић изјавио је данас да се јавни ртв сервис налази у немогућој ситуацији због тога што оба ентитетска јавна сервиса ФТВ и Радио-телевизија Републике Српске (РТРС) незаконито за себе присвајају део новца од прикупљања ртв таксе, који треба да припада БХРТ.

Навео је да због тога БХРТ мора редуковати свој програм, а можда и обуставити емитовање.

„Годинама смо талац комплетног система емитовања у БиХ. Закон који предвиђа успостављање корпорације, због политичке воље у РС и одлука политичке природе, никада није проведена“, истакао је Карамехмедовић.

БХРТ је, додао је, добила задатак да привремено од 2005. године даје услуге које је корпорација требала дати и ФТВ, наглашавајући да је БХРТ то радила све ове године, по „хуманитарном ценовнику“.

„Ми више нисмо имали никаквог избора, доведени смо пред зид. Запослени у БХРТ су доведени на ивицу пропасти. Ми последњих месеци нисмо добили ни марке од ФТВ, чак ни по том хуманитарном ценовнику“, казао је Карамехмедовић.

Гашење програма ФТВ директор ове медијске куће Џемал Шабић сматра антицивилизацијским чином, непримереним за Европу и државу која жели да буде део ње.

„Први пут откако је започето емитирање ТВ сигнала у Сарајеву, сигнал једног јавног емитера је угашен. То је антицивилизацијски чин, којем су склони најригиднији режими у дубоко запуштеним, заосталим егзотичним државицама. Врло ретко смо сведочили оваквим стварима, јер реч је о јавном сервису“, казао је Шабић.

Он је такав акт упоредио са поступком власти Израела, које су „протерале и угасиле извештавање Ал Џазире“.

Додаје да је овај догађај тест за комплетно друштво, за правосудне институције, којима се менаџемент ФТВ данас обратио, али и политичке институције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси