Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тапушковић: Процес лидерима ОВК не служи ничему ако у оптужницама нема убијених новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 11. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Тапушковић: Процес лидерима ОВК не служи ничему ако у оптужницама нема убијених новинара

Адвокат Бранислав Тапушковић сматра да без „јавне димензије“ оптужница против челника бивше тзв. Oслободилaчкe војске Косова (ОВК) тај процес „не може да служи ничему“, а посебно јер нема података о изгубљеним новинарским животима.

У оптужницама против некадашњих лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, не спомињу се злочини над новинарима. Према подацима Удружења новинара Србије (УНС) од 1998. до 2005. године на Косову и Метохији је убијено и нестало 17 српских и албанских новинара и медијских радника који су се замерили тзв. ОВК и послератним владарима Косова.

„Несхватљиво је да су људи изгубили своје животе радећи новинарски посао, а да се не наводи да ће ико бити оптужен за те злочине“, каже за УНС познати београдски адвокат Тапушковић, који је био „пријатељ суда“ (amicus curiae) на суђењу Слободану Милошевићу у Хагу.

Он истиче да се свуда у свету, у ратним подручијима, нарочито инсистира на страдањима новинарима. Овде нема помена о убиству српских и албанских новинара на КиМ, каже адвокат Тапушковић, који додаје да је посебно проблематично да су делови оптужницa задржани у тајности. „Ако суђења нису јавна, то и нису суђења“, закључује Тапушковић.

„Кад је требало да глас о злочинима у време рата дође до српске јавности, запушена су уста новинарима. Нема податка ни за губљење новинарских живота, зато што не знамо ништа о оптужницaма. Докле год оне буду у форми мистериозности, нема говора да неко може да да озбиљну процену“, наводи тај адвокат.

Адвокат Тапушковић за УНС истиче да је „најважнија димензија сваког судског процеса јавност“, као и да се у досадашњем раду сусретао са оптужницaма које су биле потпуне, са свим информацијама.

„Од почетка нисам разумевао зашто се за пет година рада тога суда није знало ни за једно кривично дело које може бити обухваћено оптужницом“, наводи Тапушковић, који тврди и да се „не може говорити о било каквој правди уколико не буде оптужених за ‘Жуту кућу’ и протеривање 250 хиљада Срба по доласку међународних снага“.

УНС је, подсетимо, протестовао зато што Суд за злочине ОВК наставља лошу праксу Хашког трибунала, који је игнорисао нестанак и убиство чак 17 српских и албанских новинара чији је једини грех био што су се бавили новинарством.

За Удружење је неприхватљиво да међународна заједница третира животе наших колега на Косову и Метохији као мање вредне од живота новинара на другим тачкама земаљске кугле. Таква дискриминација дубоко је неморална и погрешна.

Комисија за истраживање убистава новинара саопштила је да Суд за злочине ОВК мора да истражи и подигне оптужнице и за 17 киднапованих и убијених новинара и позвала тај суд да не дозволи да некажњивост убистава новинара на Косову и Метохији остане велико бреме које ће трајно угрожавати слободу медија и новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси