Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари у САД, Русији и Индији приоритетна група за вакцинацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 01. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Новинари у САД, Русији и Индији приоритетна група за вакцинацију

Земље широм света препознале су да су новинари и медијски радници, који свакодневно извештавају са терена у време пандемије у већем ризику од обољевања, због чега су сврстани у приоритетне групе за вакцинацију. Сједињене Америчке Државе, Русија и Индија земље су на чијим се листама за имунизацију приоритетно налазе и новинари.

У Србији, пак, у плану за вакцинацију Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, који се спроводи у три фазе, међу циљним групама не наводе се новинари. Удружење новинара Србије позвало је јуче тај институт и Кризни штаб за сузбијање заразне болести ковид-19 да новинаре и медијске раднике ставе међу приоритетне групе за имунизацију, јер су због природе свог посла изложени већем ризику од обољевања.

Вакцинација новинара и медијских радника у Сједињеним Америчким Државама предвиђена је за фебруар, а имунизацију новинара у раној фази тражило је Национално удружење емитера (NAB), описујући њихову улогу у преношењу вести и хитних информација локалним заједницама као неопходан посао, што је Центар за контролу и превенцију заразних болести (CDC) прихватио.

Званичници америчке државе Колoрадо су средином децембра прошле године, мењајући план вакцинације, међу приоритетне групе за „прву б“ фазу укључили и новинаре на терену. У Тексасу, удружење емитера те савезне државе лобира да се и извештачи ТВ, радио станица и медијски радници приоритетно вакцинишу. Челници тексашког удружења емитера наводе да новинари излазе на терен, извештавају о здравственим радницима, пацијентима, покривају јавне догађаје, протесте, због чега је неопходно да буду заштићени.

У Русији су такође новинари сврстани међу прве групе за добијање вакцине. У Хабаровској области, која је међу десет региона у Русији где се бележи највећи број оболелих, новинари су укључени су у приоритетну групу за примање вакцине. У тој области, вакцинисано је око три хиљаде лекара и радника социјалних служби, а следећи на листи су новинари, наставници, особе са хроничним болестима.

У Великој Британији, док не дођу на ред за вакцинацију, новинари који немају симптоме болести могу приоритетно да се тестирају на вирус. Одлучено је да се тестирају као „кључни радници“ који морају свакодневно да напуштају кућу како би обављали посао и треба да се што чешће тестирају како би били безбедни.

У Индији, главни министар државе Трипура уверава да ће новинари, „радници у првом плану“, у земљи приоритетно добити вакцину против вируса корона. Ово обећање дошло је после захтева новинарске заједнице да се новинари и чланови њихових породица први имунизују. Прва фаза вакцинације у Индији предвиђена је за 16. јануар.

Министар здравља Народне Републике Бангладеш, уз најаву да ће почетак вакцинације почети средином фебруара, рекао је да ће први бити вакцинисани радници на првој линији – лекари, медицинске сестре, технолози, припадници војске и полиције, као и новинари.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси