Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  До сада знатно мање медијских конкурсa него прошле године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 01. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

До сада знатно мање медијских конкурсa него прошле године

На републичком и локалном нивоу до данас расписана су 25 конкурса у области јавног информисања за 2021. годину за које је издвојено укупно 563.430.000 динара. Прошле године за исте конкурсе било је опредељено око 38 милиона динара мање, али евиденција УНС-а показује да локалне самоуправе касне са расписивањем конкурса за 2021. годину.

Према подацима УНС-а, до 27. јануара прошле године расписана су рекордна 92 конкурса на републичком, покрајинском и локалном нивоу за које је опредељено укупно 1,2 милијардe динара. Министарство културе и информисања је чак конкурсе за прошлу, расписало крајем 2019. године.

За 25 овогодишњих конкурса, које су у јануару расписали Министарство културе и 14 општина и градова, издвојено је 563.430.000 динара, што је за 38.030.000 динара више него 2020. године. Више новца пореских обвезника за медије долази у највећем делу од Министарства културе. Прошле године, која је уједно била и изборна година, за исте конкурсе било је опредељено укупно 525.400.000 динара.

Министарство културе у јануару је објавило десет јавних позива за производњу медијских садржаја за које је укупно опредељено 310 милиона динара, што је највиши износ од увођења пројектног суфинансирања 2015. године. На републичком нивоу прошле, као и 2019. године, било је опредељено 274 милиона динара, односно 36 милиона мање у односу на 2021. годину.

На локалном нивоу, 14 градова и општина ове године објавили су 15 јавних позива за пројекте за које је издвојено 253.430.000 динара. Градска општина Обреновац расписала је међу првима два медијска конкурса, један за производњу телевизијских садржаја, а други за радио, штампане и онлајн медије.

Осим Обреновца, конкурсе су расписали и Београд, Пирот, Димитровград, Нови Пазар, Тутин, Жагубица, Пожаревац, Сврљиг, Крагујевац, Свилајнац, Крупањ, Костолац и Јагодина. Највише новца за медије издвојио је Град Београд – 85 милиона, а најмање Општина Костолац – 300.000 динара.

Право изненађење ове године је, ипак, расписивање крагујевачког конкурса, први пут после 2015. године за који је издвојено десет милиона динара, од чега је 9,5 милиона планирано за расподелу путем јавног конкурса, а преосталих 500.000 кроз појединачна давања.

Град Крагујевац, подсетимо, конкурс је расписао 2015. године, али он није био у складу са законом и правилником о суфинансирању. Убрзо је и поништен уз образложење да „удружења нису предложила“ чланове конкурсне комисије. После бројних апела новинарских удружења и тамошњих медија, конкурс је ове године расписан.

Од локалних самоуправа које су расписале конкурсе, Пирот је формирао и конкурсну комисију, у којој су Дарко Антанасијевић, на предлог РАБ-а, Нинослав Смиљковић, на предлог ПРОУНС-а, Маја Мијалковић, медијски стручњак, шеф дописништва РТС-а из Пирота. Предлози коалиције новинарских и медијских удружења, коју чине УНС, НУНС, НДНВ и ЛП, у Пироту нису изабрани.

Овогодишњи конкурси за медије расписани су, иначе, после усвајања Акционог плана за спровођење Медијске стратегије у децембру прошле године. План предвиђа низ мера које се односе и на унапређење квалитета пројектног суфинансирања изменом регулативе, између осталог и рада експертских комисија прецизним прописивањем критеријума стручности чланова, као и начина одлучивања.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси