Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Пример напада Јунајтед групе на УНС показао девалвирање професије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 04. 2021.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Пример напада Јунајтед групе на УНС показао девалвирање професије

„Ако нападамо једни друге због новинарског посла, онда не може да се заштитимо и од напада који долазе од политичара, послодаваца и оглашивача“, изјавио је данас председник Удружења новинара Србије (УНС) Владимир Радомировић.

Током дискусије на округлом столу „Србија 2030: Медији и демократија“, Радомировић је упитао шта радити са нападима за које смо сами одговорни, те је навео пример када су медији Јунајтед групе напали УНС и њега лично, јер је сајт УНС-а довео у питање извештавање телевизије Н1 о пресуди циришког суда по тужби Драгана Шолака против Пинка, Информера и Студија Б.

„Нисте дозволили да радимо наш посао. Колегиница која је истраживала, која је кренула трагом вашем вести да су осуђени таблоиди у Швајцарској по тужби Драгана Шолака, била је мета напада због тога што је урадила новинарско истраживање. Када говоримо о девалвацији наше професије, то је један од узрока“, рекао је Радомирoвић.

На то излагање реаговао је извршни продуцент Н1 Игор Божић који је изјавио да је „бесмислена прича“ којом се УНС бавио, као и да се Удружење саопштењем да је Н1 прекршио Кодекс новинара извештавајући о циришкој пресуди сувласника Јунајтед групе, у оквиру које послује Н1, „дигло, као да је то најважнија ствар на свету“.

„Отприлике сте направили паралелу 17 убијених новинара на Косову и да ли смо ми у саопштењу у једном сегменту рекли да ли јесте или није саопштење Јунајтед групе“, рекао је Божић.

Председник УНС-а Радомировић оценио је да случај „није бесмислен“. „Није бесмислено ако ви објавите вест о пресуди у коју нисте имали увид. Нисте навели да је то саопштење Јунајтед групе. Да сте имали увид у пресуду знали бисте да оно што се објавили није тачно“, рекао је он.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

10.04.

2021.

Aleksandar Dobrosavljevic [нерегистровани] у 16:13

Tja

Tja
Fotoreporter bez penzije

Одговори
чет

08.04.

2021.

Bokara [нерегистровани] у 01:31

Pošteno

Trebalo bi se skrenuti pažnja i novinarima sa N1 jer su zaista zamislili da jedino oni drže sveću pravog novinarstva u ovom našem mraku zahvaćenom medijskom prostoru. Ne samo našem. Negde sam pročitao da mediji rastu podstičući kulturne ratove među polarizovanom publikom. Gde je tu mesto objektivnosti?

Одговори
сре

07.04.

2021.

Александар Поповић [нерегистровани] у 17:25

Јурење публике

ТВН1 понаша се по оној "најпаметнији, то сам ја". Уместо да се бави, што је могућно доследније, професионалним извештавањем, она се претвара у политичко тело. Може и тако, али не само да није по правилима новинарске професије, већ чини штету. И самој кући, а посебно гледаоцима. Пошто (у)виде да не могу да буду информисани објективно, после извесног времена "прешалтују" се са овог програма. На мање острашћен. И не вреди што је Н1 наметнуто да буде на броју 1 даљинског. Штету трпе и они из "демократског корпуса", којима је драгоцен сваки минут освојен на медијској сцени. Да сам на Н1, мислио бих о томе.

Александар Поповић, новинар у пензији

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси