Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Завршне речи на суђењу за убиство Славка Ћурувије: Одбрана тражи ослобађајућу пресуду за Радоњића и Ромића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 10. 2021.

Аутор: Д.Б. Извор: УНС

Завршне речи на суђењу за убиство Славка Ћурувије: Одбрана тражи ослобађајућу пресуду за Радоњића и Ромића

Бранилац другоокривљеног Милана Радоњића и четвртоокривљеног Ратка Ромића адвокат Зора Добричанин Никодиновић рекла је да након поновљеног суђења и по други пут извођења доказног поступка нема доказа да су они криви за убиство новинара и издавача Славка Ћурувије.

Она је затражила ослобађајућу пресуду и за Радомира Марковића и Мирослава Курака, иако их не заступа, наводећи да зна да тиме „прекорачује овлашћења“.

„Да се бранимо нисмо имали од чега. Против мојих клијената нема никаквог доказа. После осам година суђења подједнако смо далеко од истине ко је убио Славка Ћурувију“, рекла је Добричанин Никодиновић и додала да је одбрана покушала да утврди истину, а не тужилац.

Она је навела да су мета биле позиције у РДБ, као и дискредитација институција државе. Фонд за хуманитарно право, како је казала, кривичном пријавом покренуо је поступак 31. октобра 2000. године којим је трасиран пут с којег нико није смео да скрене.

„На почетку суђења предложила сам да се одреди бранилац за РДБ јер је он првотужени, а на оптуженичкој клупи су жртве које се приносе владарима из сенке“, рекла је и додала да ћемо кроз „историју сазнати о чему се ради“.

Добричанин Никодиновић је говорила да тужилац у овом поступку „покушава да сруши власт режима Слободана Милошевића“ и да је реч о постхумном вођењу поступка некадашњем председнику СРЈ Слободану Милошевићу.

У неколико наврата Добричанин Никодиновић коментарисала је улогу Комисије за истраживање убистава новинара. Када је одбрана тражила доказе које је Комисија прибавила, навела је она, тужилац је говорио да их није користио, нити ће их користити.

Постоји монопол на истину, навела је, коју су узурпирали медији, политиканти, политичари и невладине организације.  

Тужилац је, рекла је Добричанин Никодиновић, упркос медицинским извештајима више пута померао време смрти Славка Ћурувије, затим, није утврдио где су били Лука Пејовић и Стеван Никчевић у време убиства и одбијао је да се провере други правци на које су указивали докази.

Навела је и да се, ако се дубински анализира, види да постоји оно што бивши начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић није хтео да каже, али да се оно што је остало између редова разуме.

„Родољуб Миловић је рекао да је Зорица Десница, која је `љубависала с Луком` изјавила да је Лука Пејовић убио Ћурувију“, навела је Добричанин Никодиновић и додала да је Миловић „релативизовао ту изјаву штитећи свог доушника Луку Пејовића“.

 „Исказ Бранке Прпе, непосредног очевица, не уклапа се у сценарио који је негде другде прављен. Зашто тужилаштво не верује Бранки Прпи? Тужилац жели да јој затвори уста.Прпа се утерује у лаж и неурачунљивост“, наставила је Добричанин Никодиновић.

Цитирала је и скорашњу Прпину изјаву медијима да није видела окривљеног Курака, да је то рекла свима и да 20 година траје њено блаћење и компромитовање. Прпа је сигурна, навела је Добричанин Никодиновић, да је видела Луку Пејовића.

„Лука Пејовић је убијен 5. децембра 2020. године, баш када је Поскок преузео случај“, рекла је бранилац Ромића и Радоњића и додала да „бледило Луке Пејовића које је описивала Прпа, описује и Роћко Миловић“.

Негирала је да је могуће да РДБ припрема убиство испред кладионице која ради и из које могу да их виде.

Навела је и да је за „спин о Ратку Ромићу и голфу“ одговоран полицијски инспектор Драган Карлеуша, који је био у једном моменту на челу тима за истраживање Ћурувијиног убиства.

„Срамотни бели голф је обележио све спинове у суђењу. Ни Ромића, ни Курака, ни белог голфа није било на дан убиства у Светогорској улици. Сведоци су то потврдили“, рекла је она.

 „Курак и Ромић нису непосредни извршиоци, то је суд утврдио. Ниједан доказ не указује на два непосредна извршиоца. Сви докази упућују на једног извршиоца, као и изјава Бранке Прпе“, рекла је Добричан Никодиновић.

Говорећи о дану Ћурувијиног убиства она је рекла да Милан Радоњић није био обавештен, како то тужилац каже, када се Ћурувија упутио ка стану.

„Радоњић је обавештен у 16.22 да се Ћурувија и даље налази у кафани „Коларац“, а прекид мере надзора наложио је у 16.25“, рекла је она.

Она је навела су телекомуникациони подаци, који су прикупљани са базних станица, незаконито прибављени докази. Осврнула се на извештај настао 12. фебруара 2012. године, а затим говорила о манипулацији телекомуникацијама и да је „још тада пуштен дух из боце“, да незаконито поступање кад једном прође може да се понови и навела да се то догодило и у случају прислушкивања председника Србије.

„Стевана Никчевића сам питала да ли је користио телефон, да ли му је неко честитао ускрс 11. априла 1999. године. Рекао је да га је редовно користио. А ниједног податка о томе нема“, навела је Добричанин додајући више пута како је он заобиђен у истрази.

У поступку је, рекла је она, толерисан надмен став Стевана Никчевића, ког су браниоци покушали да испитају.

Говорећи о подацима који су прикупљени од оператора мобилне телефоније навела је да нису смели бити задржавани дуже од годину дана и да је оператер дужан био дужан да их уништи протоком времена.

У завршној речи навела је и да је Душко Михајловић, некадашњи министар полиције послао књигу „Повленске магле“ Слободану Милошевићу док је био у притвору у Хагу с посветом: „Знам да ниси крив за убиство Славка Ћурувије“.

Добричанин Никодиновић је додала да је та књига после Милошевићеве смрти завршила код Милорада Вучелића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси