Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Почело суђење по тужби власника Миленијум тима против Инфоврањских
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 11. 2021.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Почело суђење по тужби власника Миленијум тима против Инфоврањских

У Вишем суду у Београду прошле недеље је одржано припремно рочиште по тужби власника компаније "Миленијум тим" ДОО Ивана Бошњака и Стојана Вујка, против издавача онлајн медија"Инфоврањске" и одговорног уредника Саше Стојковића.

Тужиоци су на име повреде части и угледа првобитно од тужених потраживали два милиона динара, да би, накнадно, умањили тужбени захтев на 24.000 динара.

Удружење новинара Србије (УНС) реаговало је у јулу ове године наводећи да су тужбе са високим новчаним захтевом Миленијум тима притисак на медије.

"Циљ тужбе је економско девастирање малог, локалног медија који се бори за опстанак, али и перфидно приморавање новинара тог медија на аутоцензуру у будућем извештавању“, рекао је УНС-у адвокат Иван Нинић који у овом поступку заступа Инфоврањске и уредника Стојковића.

Нинић је додао да не постоји одговорност медија и одговорног уредника када верно преносе информације са јавног скупа као што је конференција за штампу.

„Тада медиј врши своју улогу која му је законом установљена, а субјект који је погођен информацијом има избор или да упути одговор на информацију или да утужи актере који износе конкретне чињеничне тврдње. Међутим, уместо ова два инструмента власници Миленијум тима су се определили за судски прогон медија који, нити је извор, нити је аутор спорне информације", рекао је Нинић.

 У тужби се, каже Нинић, наглашава да су тужиоци посебно погођени писањем да иза њих "стоји врх државе" и да се "државни новац слива у џепове власника повезаних са властима". 

"Како тужиоци негирају да између њих и државног врха постоји било каква веза, предложили смо да се од Миленијум тима прибаве подаци о правном основу коришћења моторног возила марке Ауди којим је управљао Предраг Мали, брат министра финансија Синише Малог, а о чему је раније писао Крик“, рекао је Нинић.

На припремном рочишту Нинић је, како каже, предложио да суд прибави доказе о исплаћеној добити и заради коју власници Миленијум тима остварују, као и да се прибаве сви уговори које је ова компанија закључила са јавним предузећима и институцијама јавног сектора у Србији у последњих девет година.

Нинић је суду предложио да изврши увид у све поднете тужбе Миленијум тима и његових власника које су "усмерене против јавне речи". Он је рекао да је више од 30 таквих предмета у релативно кратком временском периоду евидентирано у Вишем суду у Београду.

Медијски спор

Адвокат Душан Стојковић који заступа власнике Миленијум тима УНС-у је рекао да је у питању медијски спор у ком ће се утврђивати да ли је, имајући у виду околности, медиј имао право да објави такве информације или оне излазе из оквира слободе изражавања, што се доказује јер је изражавање слободно.

Стојковић каже да су Инфоврањске из тог оквира изашле јер су „неодговорно, несмотрено, објавиле неистините информације без провере“.

„Ми сматрамо да су пропустили дужну новинарску пажњу и без провере примерене околностима такве информације које су нетачне објавили и тиме нанели штету, јер знате, медији могу у случају објављивања недопуштених информација грубо да повреде нечија права, на праву засноване интерес, част и углед код физичких лица или пословни углед код правних лица и на тај начин причине значајну штету“, рекао је Стојковић.

Стојковић каже да су тужиоци разумевајући ситуацију у којој се налазе медији, нарочито локални, умањили тужбени захтев на износ од 100 евра фокусирајући се на утврђење повреде права и  уклањање информације као законом предвиђени начин отклањања штете.

На припремном рочишту тужиоци нису предложили сведоке јер је, како адвокат Стојковић каже, увид у објављене информације и приказивање суду разлога због којих тужиоци сматрају да им је причињена штета довољно за доношење правилне и законите одлуке суда.

„Пошто медиј није хтео да чује страну тужиоца пре објављивања информације, нажалост, тужиоци ће морати да своју страну кажу суду. А рекли би своју страну да су их тада медији позвали, пре објављивања.“, изјавио је Стојковић.

Наредно рочиште заказано је за 10. март 2022. године када ће бити саслушани тужиоци, уредник Инфоврањских Саша Стојковић и сведок Вук Јеремић, председник Народне странке.

Инфоврањске су тужене због текста под називом "Јеремић: Миленијум тим један од асова корупције у Србији", за који овај локални онлајн медиј наводи да је извештај са конференције за новинаре председника Народне странке Вука Јеремића, одржане 7. фебруара 2021. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси