Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ: Од 2015. године у Европи убијена 44 новинара, а 85 тренутно у европским затворима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 05. 2022.

Аутор: Анђела Момчиловић Извор: УНС

ЕФЈ: Од 2015. године у Европи убијена 44 новинара, а 85 тренутно у европским затворима

Поводом Светског дана слободе медија Европска федерација новинара (ЕФЈ) саопштила је да је 85 новинара тренутно у европским затворима само зато што су радили свој посао, а да су 44 новинара убијена у Европи од 2015. године до данас.

ЕФЈ међу 44 убијена новинара наводи и Луку Попова, радијског новинара који је пронађен мртав у својој кући у Српском Крстуру 17. јуна 2016. године. Према подацима ЕФЈ-а убиство Попова је решено и није у вези са његовим новинарским послом. 

Ова организација је у опису случаја навела да су у јуну 2016. године ухапшена тројица провалника и да су признали злочин.  

ЕФЈ се прикључила Међународној федерацији новинара (ИФЈ) у захтевима за бољом регулативом која би онемогућила прислушкивање новинара.

Случајеви шпијунирања новинара и медијских радника коришћењем нових софистицираних програма, истакла је ЕФЈ, вишеструко су повећани широм света у последњих неколико година.

ИФЈ и ЕФЈ су поводом тога позвале владе да предузму конкретне акције да заштите новинаре и да заједно са новинарским синдикатима и удружењима раде на изради строжих прописа који забрањују надзор новинара и уважавају неповредивост новинарске комуникације.

ЕФЈ је поводом Светског дана слободе медија указао да подаци „Платформе за заштиту новинарства“ Савета Европе показују забрињавајуће погоршање услова за рад новинара у Европи: прошле године забележена су 282 озбиљна случаја кршења слободе штампе у 35 држава које су чланице Савета Европе.

Наведено је и да је шест новинара прошле године изгубило животе, а да је 11 убијено у прва четири месеца ове године у Украјини и Турској.

ЕФЈ се сложила са изјавом комесарке за људска права Савета Европе Дуње Мијатовић да се појача безбедност новинара који извештавају о сукобима.

Мијатовић је истакла да државе не могу да спрече све опасности са којима се новинари могу суочити на ратишту, али имају правна, финансијска и друга средства да појачају безбедност новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси