Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  За пету фреквенцију елаборате представиле телевизије БК, Коперникус, Нова С и Курир
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 11. 2022.

Аутор: А.Момчиловић , А.Ничић Извор: УНС

За пету фреквенцију елаборате представиле телевизије БК, Коперникус, Нова С и Курир

Телевизије БК, Коперникус, Нова С и Курир су данас Савету Регулаторног тела за електронске медије представиле своје програмске елаборате, а једна од њих добиће пету дозолу за националну покривеност. У току јавних разговора било је речи о квалитету и разноврсности садржаја, финансијској самоодрживости, продукцијским капацитетима, али и могућем монополу на медијском тржишту.

Председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић и чланица Јудита Поповић су указале на потенцијални монопол на медијском тржишту уколико телевизија Коперникус добије дозволу за националну фреквенцију, јер је ова медијска кућа у власништву Звездана Миловановића, брата близанца власника телевизија Прва и Б92.

"Да ли можемо поуздано да утврдимо да ово неће бити кршење Закона о заштити конкуренције и да ове телевизије заиста немају никакве везе?", упитала је Поповић.

Представници Коперникуса су негирали повезаност  ових медијских кућа, истакавши да су Савету РЕМ-а доставили регистарске списе који доказују да је Звездан Миловановић стопроцентни власник ове медијске куће, те да не постоји никаква међузависност са медијском групом у власништву његовог брата Срђана.

"Не постоји нека породична скупштина Миловановић која одлучује о свему", додали су челни људи ове телевизије, истакавши да су у питању потпуно одвојене власничке структуре - једна са седиштем у Београду, а друга у Нишу.

То што им је централа смештена ван престонице издвајају као своју предност јер ће на тај начин, како кажу, допринети да приче из разних делова Србије буду подробније представљене.

Као суштину концепта издвојили су пристојност јавне речи и одмереност садржаја.

„Баке и деке са унуцима све време могу да гледају нашу телевизију и да се никад не постиде и промене канал“, рекли су из Коперникуса.

Као о свом доприносу друштву, представници телевизије Нова С говорили су о медијском плурализму.

„Када говоримо о плурализму, чини ми се да се у први план ставља политички плурализам, а мислим да је Нова С у свом елаборату понудила и плурализам усмерен ка различитим културним потребама, етничким и националним идентитетима, као и ка свему што чини богатство једног друштва“, рекли су из ове медијске куће.

Промена у односу на елаборат из претходног конкурса је, како кажу из ове телевизије, проширен забавни програм, који ће радити Данијела Бузуровић, која је недавно напустила телевизију Прва.

Осим о квалитету програма, било је и питања о родно сензитивном језику које је представнцима медијских кућа данас поставио професор Миодраг Зечевић.

„Ова телевизија ће се усаглашавати са свим законским нормама које тада буду на снази“, рекли су из Нове С, а сличну констатацију су, одговарајући на ово питање, имали и предстваници других телевизија.

Из Нове С су на питање члана Савета РЕМ-а  Милорада Вукашиновића о бизнис плану, одговорили да ће им са дозволом за националну покривеност приходи од реклама бити довољни за финансијску самоодрживост.

Адвертајзинг и свеукупан удео сопствене продукције су издвојили као своје предности представници телевизије Курир.

Из Курира су истакли и иницијативе у оквиру медијских удружења, које су како кажу, увек наилазиле „на отворена врата“. Осим тога, поменули су и сарадњу са Српском православном црквом, која ће омогућити производњу програма са верским садржајем.

На јавним разговорима са пружаоцима медијских услуга било је речи и о тужбама које је Курир покренуо против Јудите Поповић и РЕМ-а.

Како су рекли, Поповић су тужили због тврдње да ју је власник ове медијске куће Игор Жежељ на прошлом представљању елабората опсовао, што, како кажу, није истина. Тужили су и РЕМ јер им није било одговорено на питање са прошлог конкурса у вези са тим како су Н1 и Нова С могле да се пријаве за дозволу за националну покривеност, када су биле регистроване у Луксембургу.

Представници телевизије БК су приликом представљања елабората истакли да је њихов програмски циљ истинито и правовремено информисање. Ова телевизија ће, како кажу представници ове компаније, у фокусу имати друштвено-одговорне теме и мултинационални садржај.

„Циљ нам је прво место на тржишту у електронским медијима. Мисија и визија је ослањање на младе људе као кадар“, рекли су из ове телевизије.

За разлику од прошлих јавних разговора поводом додељивања дозволе за националну покривеност, председница Савета РЕМ-а је на иницијативу Јудите Поповић дозволила да се представљања телевизија у целости снимају.

Зекић је рекла да овога пута неће бити обилажења медијских кућа, јер се технички капацитети нису могли значајно променити од прошлог пута када су биле додељиване дозволе за националну покривеност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси