Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У четири месеца ове године три случаја гушења слободе медија више него у истом периоду лане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 05. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

У четири месеца ове године три случаја гушења слободе медија више него у истом периоду лане

Удружење новинара Србије (УНС) је у прва четири месеца ове године забележило 43 случаја претњи притисака и напада, што је за четири више него прошле године у истом периоду. Овај негативан тренд посебно забрињава ако се узме у обзир чињеница да је прошле године евидентирано готово двоструко више претњи, притисака и напада него претпрошле.

Претње и притисци, којих је по 13, евидентирани су као најучесталији вид гушења слободе медија. УНС је забележио и девет случајева онемогућавања рада, три физичка напада, три случаја застрашивања, једно угрожавање приватности и један напад на имовину.

 

Претеће поруке и позиве новинари најчешће добијали од непознатих особа

Скривени иза налога на друштвеним мрежама, појединци су новинарима најчешће претили преко Тик Тока, Инстаграма, Фејсбука и Твитера. Ове претње стизале су као одговор на свакодневно обављање новинарских задатака и професионално извештавање.

Тако је новинарка дневног листа „Данас“ Нина Чолић након објављивања прилога о заплени аутомобила Уроша Панића на редакцијском Тик Ток налогу добила поруке у којима јој се претило смрћу.

“Играш се са животом”, “Нећеш ти дуго”, “Да си мање причала”, “Метак”, “Нећеш ти дуго причат”, “Бриши док вас не поједе мрак”, „Очекуј снајпер“, само су неке од порука које je Нина Чолић добила.

„Данас“ је претње пријавио Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Тих дана претње смрћу преко друштвених мрежа добила је и новинарка телевизије Н1 Жаклина Таталовић.

УНС је у оба случаја тражио од Тужилаштва за високотехнолошки криминал да покрене поступак против особа које су претиле новинаркама.

Због озбиљности претећих порука на друштвеним мрежама новинар, писац и аутор подкаста „Добар, лош, зао“ Марко Видојковић, напустио је земљу. То је учинио уз помоћ светског удружења писаца ПЕН интрнешнел, које је омогућило да он и његова породица буду пресељени на безбедну локацију.

УНС, АНЕМ и Коалиција за слободу медија тражили су од полиције и тужилаштва да ефикасно истраже све претње смрћу упућене Марку Видојковићу, пронађу починиоце и покрену поступке како би безбедно могао да живи и ради.

Осим због новинарског извештавања, новинари су претње добијали и након гостовања у емисијама. Новинару КРИК-а Стевану Дојчиновићу стигла је претња смрћу на Тик Току у коменатру на инсерт из епизоде подкаста Миљане Нешковић.

„Дај те јефтињаке да те рокнемо“, написала је непозната особа у коментару.

У бази су евитентиране и претње новинару портала Нова.рс Перу Јововићу, коме је непозната особа са Твитер налога @goran63030358 написала да му „треба ставити пиштољ на чело и без трунке савести испалити метак“. 

Јововић је након претње написао на Твитеру да је ово случај за тужилаштво, на шта је поменута особа одговорила да све припаднике ЛГБТ популације „треба поубијати јавно“.  Јововић овакве претње добија годинама, а особе које му шаљу овакве поруке још увек нису кажњене.

Ипак, било је и случаја са позитивним епилогом. Новинарки портала 021 Горици Николин је деветнаестогодишак послао низ увреда и претњи уз линк ка њеном тексту о нерегулисаном коришћењу атељеа у Новом Саду који је објављен на порталу 021.

МУП је испитао околности везане за пријаву претњи новинарки Горици Николин и о свему доставио извештај надлежном тужилаштву. Полицији се тог дана сам пријавио деветнаестогодишњи младић, који је потврдио да је он оставио коментар.  Додао је да се Горици Николин извинио због недоличног понашања, а то је потврдила и сама новинарка.

Осим на друштвеним мрежама, новинари су добијали претње добијали и преко телефона. Било је и оних који свој идентитет нису скривали. Новинар Нове С Иван Ивановић је након емитовања емисије „Четири и по мушкарца“ на овој телевизији добио од Сима Спасића претећу поруку у којој се помињу женски чланови његове породице.

Ивановић је тада рекао за УНС да је тужилаштво покренуло поступак по службеној дужности.

Да се претње морају схватити озбиљно, показују ситуације у којима је након њих уследио и физички напад. Такав је случај и са новинаром Фонета Марком Драгославићем кога је приликом извештавања са скупа „Студенти за Косово“ физички напала особа која му је пар дана пре тога претила.  Ова особа пришла је Драгославићу с леђа, навукла му капуљачу на главу и два пута га ударила песницом у слепоочницу. Нападачу је одређена мера забране приласка Драгославићу.

Хапшења, притисци и забележен контакт телефон новинара као разлог за отказ

У прва четири месеца ове године УНС је забележио више директних и индиректних притисака на новинаре у току и након извештавања, а последице су трпели не само чланови њихове породице већ и људи који имају њихов контакт телефон.

Радник  обезбеђења у Суботица-трансу А. И. је отпуштен зато што га је директор овог јавног предузећа сумњичио да је достављао информације у вези са афером „Стартер“ новинару Бранку Жујовићу.

„Позвали су ме данас код директора Љубисављевића који ми је одузео телефон и излистао контакте. Пронашао је број телефона Бранка М. Жујовића у именику и рекао ми да зна да смо се чули, јер је наш разговор био пресретнут“, рекао је радник обезбеђења за портал „Вести 024“.

У прва четири месеца ове године новинари су били и хапшени.

Уредник портала „Србин.инфо“ Дејан Златановић извештавао је протеста испред Председништва Србије и био један од говорника на том скупу. Ухапшен је док је ишао ка станици полиције у Мајке Јевросиме јер је сазнао да је ухапшен сниматељ портала „Србин.инфо“ Милош Коцољевац.  

Коцољевац је пуштен после неколико сати, док је Златановићу одређено задаржавање од 30 дана. Против Златановића је поднета и кривична пријава у којој је наведено да се терети за кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења. Сада се у судском поступку брани са слободе.

Представници власти су више пута негативно коментарисали рад медија Данас, Нова и Н1, називајући их тајкунским, непринципијелним, лажљивим и срамотним.

Осим од политичких странака, новинари су трпели притисак и од многих организација, покрета, али и од јавности непознатих личности.

Новинари су се у великој мери суочавали са онемогућавањем рада, а најчешће је то био случај на Косову и Метохији. Многе конференције за новинаре и састанци званичника одржавани су без превода на српски језик и позива за новинаре редакција на српском језику.

Због свега поменутог, Удружење новинара Србије (УНС) позвало је колегинице и колеге да пријаве УНС-у сваки вид притисака, претњи, напада и онемогућавања рада како би овакви случајеви могли да буду благовремено пријављени надлежним институцијама и како би им била пружена неопходна правна и друга помоћ.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

24.05.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 18:07

A NovaS

Ako vec govorite o pretnjama, cenzuri, slobodi medija, kako to da ne osudjujete istom zestinom Vidojkovica i emisiju DLZ na NovaS, koji je u poslednjoj emisiji psovao Patrijarha, vredaji zajedno sa svojim kolegom raznim pogrdnim recima. Kako za to cutite a ne cutite kada vam N1 naredi da budete glasni kada neko napise nesto njihovim novinarima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси