Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Министар информисања и телекомуникација није прихватио 55 предлога комисија на медијским конкурсима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 09. 2023.

Аутор: А. Ничић, К. Ковач Настасић Извор: УНС

Министар информисања и телекомуникација није прихватио 55 предлога комисија на медијским конкурсима

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић је ове године променио укупно 55 предлога комисија за суфинансиање медијских пројеката за шта је, како је навео у решењу, „имао дискреционо овлашћење“.

Тако је 10.740.000 од 310.000.000 динара, колико је било предвиђено и додељено на свим конкурсима заједно, расподељено другачије него што су предвиделе стручне комисије.

Предлози комисија мењани су на пет од девет конкурса.

Највише „интервенција“  било је у Решењу о расподели средстава на Конкурсу за суфинансирање пројеката, организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања, у коме је министар изменио чак 19 предлога комисија и 3.740.000 динара расподелио другачије од предлога комисије.  

Противно предлогу комисије да се за реализацију медијских пројеката Друштву новинара Ниша и Удружењу G POINT из Новог Сада додели 700 хиљада динара, министар Јовановић је одлучио да ове пројекте не подржи.  

Министар је износ који је комисија предложила умањио Телевизији Апатин, организацији Едит про, Радио-телевизији Врање, ПРОУНС-у, акционарском друштву за новинско-издавачку и графичку делатност „Политика“, Удружењу Патриотски блок Србије, Удружењу спортских новинара Београда и удружењу „Види ме“.

Више новца него што је предложила комисија су, одлуком министра Јовановића, добили АНЕМ, Асоцијација медија, „Res Publika”, Институт за медије и различитости –Западни Балкан, Локал прес, Business Info Group, Центар за мониторинг и активизам – ЦЕМА, BRAINZ и Дан Граф.

Министар је мењао и одлуке комисије за конкурсе за суфинансирање пројеката производње медијског садржаја за телевизије, новинске агенције и штампу, интернет медије, као и за медијске пројекате који се реализују на Косову и Метохији.

За новинске агенције и штампу расподељено је 42 милиона динара за реализацију 49 пројеката. Министар је на овом конкурсу изменио 16 предлога комисије и 3.4 милиона динара расподелио другачије него што су комисије предложиле.

Иако су комисије предложиле да се новац расподели за реализацију пројеката Магазина „Дани“ из Суботице и Културно информативног просветног удружења „Просперитет“, министар је одлучио да ове пројекте на подржи.

У односу на предлог комисије, министар је умањио средства пројектима Предузећа за производњу и дистрибуцију РТВ програма, трговину и услуге ТВ Апатин, Друштву са ограниченом одговорношћу ADD PRODUCTION Крушевац, Народним новинама, Дневнику, Друштву за издавање новина и магазина „Политика новине и магазини“, као и медијским пројектима Компаније Новости АД Београд и Новинско– издавачком предузећу Победа.

Са друге стране, министар је повећао износ новца намењеног реализацији пројеката НУНС-а, Друштва за новинско издавачку делатност Агенда 2020, Бизнис инфо групе, НИН-а, Подринских, као и новинских агенција БЕТА и Фонет.

Министар је повећао и износ новца који је намењен спровођењу пројекта Удружења новинара Србије (УНС) за интернет медије. На овом конкурсу министар је повећао и износ који је комисија предвидела за пројекте Асоцијације независних електронских медија, НДНВ-а, Друштва за новинско-издавачку делатност Дан Граф, Културног центра „Калеидоскоп“.

Иако је комисија предложила да се новац расподели за пројекте Удружења Ариадне Нови Сад, Хедоник медија маркета, Удружења грађана „Сви смо били деца”, Центра за информисање образовање и предузетништво Облак, Културно информативног просветног удружења Просперитет, министар је одлучио да ови пројекти не буду подржани. На овом конкурсу другачије од предлога комисије прерасподељено је укупно 2.300.000 динара.

За 77 медијских пројеката за телевизије расподељено је 75 милиона динара. Министар је изменио шест предлога комисије и расподелио 800 хиљада динара другачије него што је предложила комисија. Износ новца је у односу на онај који је комисија предвидела умањен за пројекте Телевизије Фрушка гора, ЕДИТ ПРО, телевизије ГМ Плус, Патриотског блока Србије, а повећан за пројекте BRAINZ-а и Војвођанске зелене иницијативе.

На Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја који се реализују путем електронских медија чији издавачи имају седиште на територији АП Косово и Метохија расподељено је 10 милиона динара за 21 пројекат.

Министар је износ средстава који су комисије предложиле повећао Радију Гораждевац и то за два пројекта - за радио и онлајн издање. Са друге стране, пројекат Самостално трговинско услужних радњи Мир, за чију реализацију је комисија предложила да се додели 400 хиљада динара, министар је одбио да подржи. Средства је у односу на предлог комисије умањио Самосталној радњи за радио и телевизијске активности PIKSEL Тврђан. Од расподељених 10 милиона, министар је на овом конкурсу другачије расподелио 500.000 динара.

УНС је позвао министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића да одговори да ли је консултовао комисије које су одлучивале о расподели средстава пре него што је појединим пројектима на конкурсима Министарства мењао износе које су чланови комисија предложили. Међутим, Удружење одговор још увек није добило.

Министар је, како је објављено, мењао износе „у складу са чланом 25. став 1. Закона о јавном информисању и медијима, на основу дискреционог овлашћења“.

УНС је подсетио да члан 25. став 1. ЗЈИМ на који се министар позвао у образложењу гласи: “Одлуку о расподели средстава доноси руководилац органа који је расписао конкурс, а на основу образложеног предлога комисије” и да у њему није наведено да министар има дискреционо право да образложени предлог комисије мења.

Ово није први пут да министар информисања мења износе које су комисије задужене за оцењивање медијских пројеката предложиле.

Подсетимо, одлуке комисија о расподели средстава је 2016. године мењао и тадашњи министар културе и информисања професор Иван Тасовац. Иако је комисија за оцењивање медијских пројеката одлучила да додели новац Независном удружењу новинара Србије, Независном друштву новинара Војводине и београдском Медија центру, тадашњи министар одлучио је да ове пројекте не подржи.

Мањи износ од оног који је комисија предложила, по одлуци Тасовца, тада су добиле новинске агенција Бета и Фонет, као и портал Јужне вести и Сити маркетинг центар, док су већи износ од оног који је предвиђен одлуком комисије добили портали Пиштаљка и SeeCult.

Из „Јужних вести“ тада су тужили Министарство културе и информисања, а Управни суд је наредне године донео пресуду којом је због повреде правила поступка поништен део Решења о расподели средстава за интернет медије Министарства културе и информисања. Суд је, у пресуди у коју је УНС имао увид, Министарству наложио да о томе поново одлучи, као и да Јужним вестима накнади трошкове управног спора у износу од 26.290 динара.

Иначе, ове године, Министарство информисања и телекомуникација је расписало девет конкурса за суфинансирање медијских пројеката за које је издвојено 310 милиона динара, што је исти износ као и прошле године. За разлику од претходних година, ове године није расписан конкурс за медијски садржај у области културе, па су тим новцем увећана средства за осталих девет конкурса.

Расписани су конкурси за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја за радио, телевизију, интернет, штампане медије и сервисе новинских агенција, за електронске медије чији издавачи имају седиште на територији АП Косово и Метохија, за садржај намењен особама са инвалидитетом, производњу садржаја на језицима националних мањина, производњу садржаја намењених припадницима српског народа у земљама региона, као и за пројекте за унапређивање професионалних и етичких стандарда.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси