Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Брајовић: УНС и даље сматра да треба да постоји обавеза локалних самоуправа да издвајају одређени проценат буџета за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 09. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Брајовић: УНС и даље сматра да треба да постоји обавеза локалних самоуправа да издвајају одређени проценат буџета за медијске пројекте

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић предложио је на јавној расправи о Нацрту закона о јавном информисању и медијима у Нишу да се Законом пропише да локалне самоуправе издвајају одређени проценат буџета за суфинансирање медијских пројеката.

"Још када је УНС предлагао да то буде део Медијске стратегије, одговор је био да би то било наметање неуставних решења локалним самоуправама. Међутим, Чланом 16 Закона о финансирању политичких активности, прописано је да се за народне посланике и одборнике одваја 0,105 одсто пореских прихода Републике, Покрајине и локалне самоуправе за њихову активност. Може тако да се пропише и износ који би био гаранција да медији, на основу квалитета, могу да рачунају и на финансирање медијског садржаја", рекао је Брајовић.

Подсетимо, УНС је пре девет година покренуо и акцију "Градови и општине пријатељи медија" у оквиру које је тражио да свака локална самоуправа издвоји бар 2 одсто средстава из буџета за медије.

Брајовић је на јавној расправи рекао и да је УНС још када је доношен Закон о јавном информисању и медијима 2014. године питао шта је гаранција да ће неко расписати конкурс. Те гаранције, како је рекао, нисмо добили девет година, иако је професионални и социјални положај медија гори него што је био.

„Најзад је Нацртом Закона предвиђено да постоји обавеза органа да распише конкурс до 31. јануара, под претњом казне за прекршај“, рекао је Брајовић.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

22.09.

2023.

anonimni anonymous [нерегистровани] у 14:13

Mora bajko

Ma, da prodamo mi sve to. Recimo... Kopernikusu!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси