Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Признала кривицу особа која је преко Инстаграма претила смрћу новинару Војину Радовановићу, тужилаштво чека одлуку суда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 09. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Признала кривицу особа која је преко Инстаграма претила смрћу новинару Војину Радовановићу, тужилаштво чека одлуку суда

Окривљени Л.Б. признао је на саслушању да је претњом смрћу преко Инстаграма угрозио сигурност новинара листа „Данас“ Војина Радовановића и са њим је закључен споразум о признању кривице, потврдили су УНС-у из Вишег јавног тужилаштва у Београду- Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал.

Полицајци из Службе за борбу против високотехнолошког криминала су у сарадњи са Посебним тужилаштвом 27. септембра донели решење по ком је на до 48 сати задржан Л.Б.

„Дана 28. септембра 2023. године Л.Б. је уз кривичну пријаву приведен у просторије Вишег јавног тужилаштва у Београду, где је у присуству изабраног браниоца од стране поступајућег јавног тужиоца Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал саслушан у својству осумњиченог за извршење кривичног дела Угрожавање сигурности из чл. 138 ст. 3 у вези ст. 1 Кривичног законика учињеног на штету новинара дневног листа "Данас" Војина Радовановића“, навели су у одговору УНС-у из Тужилаштва.

Приликом саслушања, даље је речено УНС-у, осумњичени је признао наводе кривичне пријаве уз објашњење да је претећу поруку упутио Радовановићу из револта због његових објава на друштвеној мрежи "Инстаграм".

„Са окривљеним Л.Б. је закључен споразум о признању кривице којим је окривљени признао извршење кривичног дела Угрожавање сигурности из чл. 138 ст. 3 у вези ст. 1 КЗ и пристао да му буде изречена условна осуда, тако што ће му бити утврђена казна затвора у трајању од једне године која се неће извршити ако окривљени у времену проверавања од три године не учини ново кривично дело, као и да му се изрекну мере безбедности Забрана приближавања и комуникације са оштећеним из чл. 89 КЗ и Одузимање предмета из чл. 87 КЗ“, речено је УНС-у.

Овај споразум између тужилаштва и окривљеног није правноснажан и чека се одлука суда који у даљем поступку може да га прихвати или одбије.

УНС је претњу смрћу коју је новинар листа „Данас“ Војин Радовановић добио у вечерњим сатима 31. јула одмах пријавио Тужилаштву за високотехнолошки криминал кроз механизам Сталне радне групе за безбедност новинара.

Претња смрћу са налога „Селидбеипревоз“  уследила је када је новинар поделио на свом приватном Инстаграм профилу УНС-ов текст „Прошао месец од напада на новинара Војина Радовановића, полиција није саслушала предложеног сведока“.

Кривични законик у члану 138 предвиђа строже казне за угрожавање сигурности новинара претњом „да ће напасти на живот и тело“. Предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси