Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу Косова одбио жалбу УНС-а поводом поновљене лажне вести РТК, Брајовић: Имали смо лажну вест, a сада имамо њену рехабилитацију и лажни Савет за штампу Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 05. 2024.

Аутор: А. Ничић, J. Марковић Извор: УНС

Савет за штампу Косова одбио жалбу УНС-а поводом поновљене лажне вести РТК, Брајовић: Имали смо лажну вест, a сада имамо њену рехабилитацију и лажни Савет за штампу Косова

Жалбу коју је Удружење новинара Србије (УНС) на Косову поднело поводом текста „Данас, 20 година од мартовских немира“, објављеног на сајтовима Радио-телевизије Косова (РТК) на српском и албанском језику, Савет за штампу Косова (СШК) је одбио. Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић каже да се СШК доношењем ове одлуке солидарисао са објављивањем лажне вести.

УНС је у жалби навео да су у информацијама објављеним на сајтовима РТК на српском и албанском језику поводом 20. годишњице Мартовског погрома прекршене професионалне норме и да је оваквим извештавањем директно угрожава безбедност читаве заједнице.

Подсетимо, на сајту Радио-телевизије Косова (РТК) на српском језику је на 20. годишњицу од Мартовског погрома поновљена лажна информација, објављена 16. марта 2004. године,  да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежали од групе српских младића“.

Након што је Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову реаговало, сајт Радио телевизије Косова је променио вест наглашавајући да је „коригована након претходне ненамерне техничке новинарске грешке, због чега се извињавају“.

РТК је том приликом уклонио део информације у којем се тврди да су се три дечака Албананаца удавила бежећи од младих Срба, али нису навели да је вест о којој говоре била неистинита.

УНС се жалио и на првобитну и на кориговану верзију, наводећи да је прекршен Кодекс за штампу Косова члан 2, који се односи на истинитост извештавања и члан 3, који се односи на подстицање и говор мржње.

Ипак, Савет за штампу Косова одбио је жалбу, констатујући да ниједан од поменутих чланова није прекршен. У одлуци СШК пише да је новинар РТК само „описао ситуацију која се десила пре 20 година наводећи да је вест о утапању деце – док их гоне млади Срби – имала велики одјек“.

“Медиј није проценио да су се ‘деца утопила у реци након што су их прогонили млади Срби’, већ је само указао какав је одјек имала таква вест“, наводи Савет за штампу Косова.

Иначе, у првом ставу члана Истинитост извештавања Кодекса за штампу Косова наводи се да „новинари и уредници у свом целокупном раду обезбеђују поштовање истинитих чињеница и право јавности да зна истину“.

Информацији на коју се УНС жалио Савету за штампу, а коју је објавио РТК, како каже генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, недостаје суштинска чињеница да би била истинита, а то је да је у питању лажна вест, која је, како тачно наводи РТК, “имала велики одјек”.

 

“Да, имала је велики одјек. Њена последица је седамнаестомартовски погром у ком је убијено 19 људи и уништено 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протерано око 4.000 Срба. Савет за штампу, нажалост, уместо да констатује да је вести коју је објавио РТК недостајало битно обележје да је лажна, игнорише ту чињеницу и солидарише се са понављањем лажне вести која је имала трагичне последице по српску заједницу на Косову. Имали смо лажну вест, а сада имамо њену рехабилитацију и лажни Савет за штампу Косова”, додаје Брајовић.

Како је УНС претходно писао, осим изостављања чињенице да је у питању лажна вест, у информацији објављеној на РТК није наведено ни да су у Погрому страдали Срби, већ се као страдали наводе само Албанци.

Упркос понављању лажне информације, која је, како и сами новинари РТК наводе, постала разлог нереда, из Савета за штампу Косова кажу да је и првобитна верзија овогодишњег текста РТК „била коректна“.

„Медиј је предузео мере и побољшао тај текст, уклањајући реченицу која се односи на наводни прогон деце од стране младих Срба – иако то није била ни изјава нити став медија, већ је поменуто само у контексту одјека који је вест имала и утицаја на изазивање немира“, наводи се у образложењу СШК.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси