Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нино Брајовић добитник плакете "Пера Tодоровић"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 05. 2010.

Нино Брајовић добитник плакете "Пера Tодоровић"

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС), добитник је плакете "Пера Тодоровић", коју му је данас у свечаној сали Скупштине општине Смедеревска Паланка, уручио председник Завичајног удружења "Видовача" Миодраг Загорчић.





Награда је додељена за вишегодишњи рад на афирмацији стваралаштва новинара и књижевника Пере Тодоровића, као и за допринос изградњи куће (спомен дома) у Водицама код Смедеревске Паланке.

На свечаности су додељена и признања ученицима за најбоље литерарне радове. Награде је уручио Бранислав Јовановић новинар и драмски писац.

Акцију обнове и изградње завичајне куће Пере Тодоровића покренуло је Удружење новинара Србије 2008. године. Завичајна кућа са библиотеком, етно збирком и конференцијском салом биће истоветна старом здању.

Новинар Пера Тодоровић (1852 - 1907) рођен је у селу Водице код Смедеревске Паланке. Упамћен је као издавач листа Мале новине, који се сматра првом информативно-сензационалистичком новином у Србији. После Лазе Костића, био је други председник УНС -а од 1891 до 1895. године. Најзначајнија књижевна дела су му : "Смрт Карђорђева", "Силазак с престола", "Листови из хајдучије".



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси