Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Симоновић за психички бол нанет текстом Маторчевићу тражи пола милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 05. 2019.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Симоновић за психички бол нанет текстом Маторчевићу тражи пола милиона

Бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је оптужен да је наручио паљење куће Милана Јовановића, тужио је за накнаду штете због нанетог „психичког бола и страха“ главног и одговорног уредника портала „Жиг инфо“ Жељка Маторчевића због текста објављеног на овом сајту. Симоновић тражи одштету од пола милиона динара.

Иначе, ова, као и обједињена тужба Симоновића против Жељка Маторчевића, Милана Јовановића и Срећка Васића, води се по Закону o облигационим односима пред Другим основним судом у Београду.

У тужби се наводи да је текстом под насловом „ГРОЧАНИ ВОЛЕ САДО МАЗО СЕКС Класичан пример када жртве заволе свог силоватеља“ који је објављен априла 2016. године на сајту „Жиг инфо“ Драгољубу Симоновићу „дата улога, ни мање ни више него силоватеља“.

„Поред овог текста објављен је ни мање ни више него порнографски садржај. Наиме објављена је фотографија сексуалног односа две особе истог пола од којих је особа која лежи на некаквом столу везана конопцима“, наводи се у тужби и додаје да овакав садржај код Симоновића изазива „мучнину“ и „огавност“.

У тужби стоји да „етикетирање било ког лица (изразима прим. УНС) ‘силоватељ’, ‘најбахатији директор’, епитетима некога ко је ‘ојадио општину и Србијагас за више милиона евра’, некога ко је ‘ојадио железницу’, чије су ‘жртве силовања’ грађани Гроцке…том лицу ‘наноси психички бол, повређује углед и част личности и узрокује страх’“.

Осим текста Жељка Маторчевића, тужбом се оспорава и Медијски центар „Жиг инфо“, који је издавач истоименог портала.

„Наведено удружење у Агенцији за привредне регистре регистровано је за обављање ‘делатности осталих организација на бази учлањења’, а да у Регистру медија није ни регистровано, неоспорно се закључује да удружење Медијски центар ‘Жиг инфо’, коме је заступник Жељко Маторчевић апсолутно нема везе са појмом ‘медиј’”, стоји у тужби.

Како пише у тужби назив удружења Медијски центар „Жиг инфо“ „јасно говори да су његове објаве усмерене на читалачку публику“ Гроцке, где „деценијама живи породица Драгољуба Симоновића“, као и да су „његови преци, он сам, али и његови потомци, у средини у којој живе годинама, градили добре међуљудске односе и поштовање међу суграђанима“.

„О овоме можда и највише сведочи чињеница да је на последњим локалним изборима убедљиву победу однела листа чији је носилац био тужилац Драгољуб Симоновић, а као што вам је познато код спровођења локалних избора је управо лични квалитет и способност лица са листе пресудна за изборну победу“, наводи се у тужби.

Текст Жељка Маторчевић због којег је тужен

Спорни текст Жељка Маторчевића објављен је априла 2016. година на порталу „Жиг инфо“ у рубрици „Лични став“.

„О Симоновићу зна читава Србија, ако не и регион. Најбахатији директор Железница Србије, бивши председник општине Гроцка, а како ствари стоје и будући, који је само за ’посао века’ у Гроцкој ојадио општину и ’Србијагас’ за више милиона евра!“, стоји у тексту Маторчевића.

Маторчевић даље пише да ће сви који мисле да га опозицијe плаћа „схватити да од тога никада ништа није било“, као и да ако „се узме у обзир да га је неко од те опозиције плаћао“ „Жиг Инфо“ требало би да буде угашен „колико данас“.

„Међутим, то се неће десити, чак ће ’Жиг Инфо’ радити још боље, а у плану су и нове рубрике. Читаоци су се већ сами ’нагомилали’, тако да сада не мора ништа ни да се објављује, ту је увек више хиљада њих на ‘мрежи’. Оно што ми је драгo, јесте чињеница да је готово целокупна редакција (а када кажем редакција подразумевам и инсајдере, дописнике и сл) остала на окупу. Чак, данас ми се јављају и нова лица која би радо се укључила у пројекат ’Жиг Инфо’“, наводи Маторчевић.

Седам месеци се не зна ко је напао Жељка Маторчевића

Уредник портала „Жиг инфо“ Жељко Маторчевић 10. октобра 2018. године у Лештанима физички је нападнут, када му је непознати младић сломио јагодичну кост. Нападач до данас није пронађен.

Министар Небојша Стефановић 10. марта ове године рекао је да је „забележен одређени напредак у истрази тог напада, односно да је идентификовано једно лице које потенцијално може да буде извршилац тог кривичног дела“.

„Нажалост, није могло да дође до стопостотног препознавања и ми чекамо да видимо да ли ћемо обезбедити друге материјалне доказе или друге доказе који ће довести до привођења овог лица“, рекао је тада Стефановић.

Поводом напада, Маторчевић је УНС-у раније рекао да су га звали из полицијске станице на „препознавање“, тек након што је запаљена кућа Милана Јовановића.

„Од особа које су биле на препознавању видео сам ко ме је напао. Рекао сам полицији да сам 85% сигуран да је то он. Питао сам их шта ће бити даље. Одговорили су да ћу о свему бити обавештен”, рекао је тада УНС-у Маторчевић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.05.

2019.

Jovan [нерегистровани] у 14:43

Psihicki bol

Kad pacijent oseca bol necega sto nema na sebi ili u sebi, u medicini se to naziva Fantomski bol i on ne podleze nikakvim zakonskim odredbama.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси