Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Хоће ли Крагујевац новац за медије поново дати градској телевизији?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

19. 12. 2018.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Хоће ли Крагујевац новац за медије поново дати градској телевизији?

Град Крагујевац планира да за медије у 2019. години издвоји укупно 45 милиона динара, пише у Нацрту буџета Града Крагујевца у који је Удружење новинара Србије (УНС) имало увид. На питање УНС-а упућена имејлом како ће тај новац бити искоришћен градоначелник Града Крагујевца Радомир Николић није одговорио.

Иначе, Град сутра треба да донесе одлуку о буџету те локалне самоуправе, па и да ли ће издвојити, како је планирано, 0,63 одсто за медије.

У делу буџета који се односи на медије стоји да ће Град Крагујевац у оквиру буџетске линије 423, „услуге по уговору“, издвојити осам милиона динара. Радомир Николић није одговорио УНС-у да ли је овај део новца предвиђен за пројектно суфинансирање медијских пројеката за 2019. годину. Иначе, већина локалних самоуправа новац са ове буџетске линије даје за медијски конкурс.

Преосталих 37 милиона динара, у оквиру буџетске линије 451, планирано је за „субвенције јавним нефинансијским предузећима и организацијама“. Николић УНС-у није одговорио ни да ли је тај новац, мимо конкурса као и ранијих година, намењен за Радио-телевизију Крагујевац.

Подсетимо, Крагујевац од увођења пројектног суфинансирања медија, 2015. године, није за медијске пројекте издвајао нити један динар.

Град је 2015. године расписао конкурс на ком је за пројекте било опредељено десет милиона динара. Пошто конкурс није био у складу са Законом о јавном информисању и медијима, Коалиција новинарских и медијских удружења реаговала је саопштењем и тражила да конкурс буде исправљен.

Упркос обећању градоначелника Радомира Николића, конкурс није био исправљен, већ је поништен уз објашњење да „удружења нису предложила кандидате за комисију“.

Подсетимо, из буџета је за медије 2017. и 2018. године сав новац издвајан искључиво  за Радио-телевизију Крагујевац (РТК), која је након поништене приватизације враћена у власништво Града Крагујевца.

РТК је приватизован 2015. године када га је купио крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић. Приватизација је почетком 2017. године поништена јер Милосављевић није испуњавао обавезе предвиђене купопродајним уговором. Министарство привреде је зато од њега наплатило банкарску гаранцију у износу од 150.000 евра, о чему је доказ УНС-у раније доставило то Министарство.

Граду Крагујевцу је у јуну 2017. године привремено враћено власништво над овом медијском кућом, којом је требало да управља до нове приватизације. Како је тада најављено, РТК је требало да у року од шест месеци буде приватизован, али се то до данас није десило.

Министарство привреде је у јануару 2018. године расписало нови „јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости за учешће у поступку приватизације Радио-телевизије Крагујевац (РТК)“. Међутим, има ли заинтересованих и шта је Министарство привреде урадило након тог јавног позива, УНС-у из овог Министарства још није одговорено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси