Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Још једном о новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2020.

Аутор: Весна Костић Извор: Време

Одговор Милораду Ивановићу, главном и одговорном уреднику БИРН Србија

Још једном о новинарству

Поштовани господине Ивановићу, нисам ја писала о новинарству због БИРН-а. Искрено да вам кажем, за БИРН ме, мање-више, баш брига. Нисам писала ни зато што сам била, како ви то пежоративно инсинуирате – "професионални ПР" Светске банке.

Писала сам зато што сам 20 година била новинар. Од "Експрес политике" (где ме је новинарству учио Драгољуб Жарковић), преко НИН-а, "Времена" и "Европљанина" (до убиства Славка Ћурувије). О томе какав сам новинар била говоре моји текстови, које, ако нисте лењи, можете наћи у документацији тих новина.

Ваш одговор мени је управо пример онога о чему сам ја писала.

Није тачно да сам ја вашег новинара упутила на ЕПС "као једини извор информација" о испумпавању воде из Тамнаве. Са вашим новинаром разговарала сам, најмање 45 минута, на католички Божић, 24. децембра 2014. године. Није тачно да сам ја "истраживање релативизовала" зато што није поменута Светска банка. Напротив, Светска банка тим поводом није реаговала пет дана баш зато што није поменута. А реаговала је после пет дана на мејл којим је новинарка "Политике" – која је знала ко то финансира – затражила објашњење. Њој сам рекла исто што сам рекла и вашем новинару. Нисам јој рекла – јер ме то није питала – како је нетачна тврдња БИРН-а да фирма која је добила посао нема искуства. Да нису имали референце, не би добили посао, а то што ваш новинар није био довољно вешт да схвати одакле им референце није моја кривица. Нисам јој рекла – јер ме није питала – ни да фирма коју сте ви промовисали тим текстом није могла да добије посао јер се није ни јавила на конкурс. Нисам јој рекла – јер ме то није питала – ни да директна погодба са неком фирмом – што сте ви заговарали – зависи од величине уговора. Што сам, иначе, рекла вашем новинару. Толико о Тамнави, мада је ту било још свега и свачега.

Што се тиче бројева око корона вируса, право да вам кажем у моменту када сам писала текст, ја сам изгубила из вида да је целу причу покренуо БИРН. И због тога се извињавам. Реаговала сам на укупно извештавање овдашњих медија тим поводом. А могла сам да изаберем и целокупно извештавање о епидемији тог вируса у Србији. Иначе, бројеве о преминулима ревидирају и ревидирале су многе земље. Кина је то прва урадила после смиривања епидемије. ББЦ је извештавао да се у Великој Британији многи случајеви смрти од ковида 19 не региструју зато што се дешавају ван болница и у зависности од тога шта је наведено у умрлици. Слично је извештавао и CNN за ситуацију у Њујорку. Итд, итд...

И не, господине Ивановићу, ја нисам рекла да су за понашање политичара најодговорнији новинари (а камоли новинари БИРН-а). За њихово понашање су одговорни само они. Ја сам само навела да – можда наивно – верујем да политичари не би били арогантни и неваспитани према новинарима који су објективни, професионални и независни. А и ако би били, то њихово понашање према образованом, неарогантном и васпитаном новинару би толико штрчало да би, мислим, морали да промене своје понашање према новинарима. О томе како се они генерално понашају није моје да судим. Лично мислим да о томе треба да суде грађани ове земље на изборима.

На крају, господине Ивановићу, морам да исправим још једну погрешну чињеницу – мада небитну за тему: нисам ја "професионални ПР". Ја сам професионални економиста који је, игром случаја, доспео и до новинарства и до ПР-а.

Јер, ако се већ бавите новинарством, требало би да знате да су чињенице неприкосновене, а мишљење је слободно. 

* ауторка је бивша портпаролка Светске банке у Београду и некадашња новинарка "Времена"

Повезани текстови:

Уредник БИРН-а: Зашто бивша портпаролка Светске банке не разуме истраживачко новинарство

Весна Костић: Разлика између чињеница и чини ми се


Коментари (1)

Остави коментар
суб

14.11.

2020.

Veteran 1984. [нерегистровани] у 13:36

A kojem Ivanoviću...

Oprostite, a kojem Ivanoviću piše ova gospođa? Ne bi li bilo logično da nas o tome na početku obavestite? Ili, u duhu "novog novinarstva" mislite da se podrazumeva da ono što vi (urednici, novinari ovog sajta) znate unapred zna i vaš čitalac?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси