Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слободан Цвејић поднео оставку у РЕМ-у: Брутално кршење демократских процедура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2020.

Извор: Н1

Слободан Цвејић поднео оставку у РЕМ-у: Брутално кршење демократских процедура

Слободан Цвејић поднео је оставку на место члана Савета РЕМ-а, потврђено је за Н1. Цвејић је оставку на то место поднео дан након што је за председницу Савета изабрана Оливера Зекић.

Цвејић је за Н1 рекао да је оставку поднео управо због начина на који је изабрана председница Савета РЕМ-а, односно кршења демократских процедура у Савету. Он је рекао и да је поднео оставку Скупштини, чиме више није члан тог тела.

Како је испричао, на јучерашњој седници РЕМ-а, упркос три дана раније најављеном дневном реду, председавајући је предложио допуну дневног реда тачком избора председника Савета РЕМ-а. То је, како је рекао, регуларно и могуће је то урадити, али није добро да тако важна тема као што је избог председника Савета буде убачена на такав начин.

"Јудита Поповић и ја смо те околности одмах предочили председавајућем, али он се правио глув на то, и остали чланови Савета нису реаговали на ту околност, него су изгласали да се то стави на дневни ред. На дискусији је предложио да Оливера Зекић буде нова председница, а ми смо предложили Вишњу Аранђеловић, која није присуствовала седници. И тај моменат је разобличио сву апсурдност оваквог поступања. Он нас је питао да ли смо је питали за сагласност, а пре само два минута је предложена та тачка дневног реда... до апсурда се довела та игра коју су замислили. Сви остали чланови РЕМ-а су гласали за овај избор, то је била кап која је превршила чашу", објаснио је.

Како је навео, дезавуисани су демокрaтски механизми унутар Савета и после десет месеци су се разоткриле позиције свих чланова Савета, тј њихова спремност да пристану на овако "брутално и, до сада, на савету невиђено кршење демократских процедура".

"Ја у Савету више немам начина да се борим за бољи РЕМ. Био сам спреман да останем у мањини, било је личних напада, то није било битно, али нећу да прихватим другачији начин одлучивања него демократски. Али пошто то не може да се ради у оваквим околностима, немам разлога више да седим у том Савету, казао је.

Цвејић је прецизирао да му не смета то који кандидат је изабран, већ се противи начину на који је то учињено.

"Ако је то њихов предлог, не могу да имам ништа против тога, али да овако важну ствар предложите на самој седници, на силу су то урадили... једино што могу председници да замерим јесте то што ја никад не бих прихватио да на тај начин будем биран. Очигледно су унапред договорили колико гласова ће имати, могло је то да иде и регуларним током", наводи Цвејић.

Он је рекао да има разлога да се остане у РЕМ-у, али да за њега више не постоји могућност да се бори за циљеве у том телу. "Ако РЕМ не може демократски начин избора да има, како може да буде демократска институција и како да допринесе демократизацији у земљи", упитао је он.

Цвејић је рекао и да су проблеми у РЕМ-у бројни, рекавши да је Јудита Поповић вероватно "у великој мери у праву" када каже да се одлуке доносе ван тог тела. "Ја немам доказе да постоји политички утицај, али то се може индиректно закључити", казао је.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.12.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 09:32

Сам против свих!?

Господин Цвејић се, очигледно нечијом грешком, нашао на погрешном месту у погрешно време. Инсистирати на демократској процедури у РЕМ-у данас је више него наивно, али је добар начин да се напусти "врзино коло", и не учествује више у "комеНдији одлучивања" климањем погнутом главом. Није то за сваког...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси