Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Генерални правобранилац ЕУ: Било која земља ЕУ може да тужи Фејсбук
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2021.

Аутор: Анадолија Извор: Н1

Генерални правобранилац ЕУ: Било која земља ЕУ може да тужи Фејсбук

Надлежни за заштиту података у свим земљама Европске уније могу покренути поступке због кршења правила о приватним подацима против Facebook, иако је реч о компанији са седиштем у Ирској, оценио је генерални правобранилац Суда правде Европске уније Михал Бобек, јавља Анадолија.

У случају Facebook, надлежно тело за заштиту података у Ирској је на првом месту одговорно за спровођење процедура због кршења закона ЕУ о заштити података, наведено је у Бобековом мишљењу.

Међутим, правни налази су показали и да „водеће тело за заштиту података не може бити сматрано као једини извршитељ Општег закона о заштити података у прекограничним ситуацијама, те да мора блиско сарађивати са свим осталим органима за заштиту података којих се то тиче“.

То значи да било који орган надлежан за заштиту података у земљама ЕУ може да покрене поступак против Facebookа или било које друге компаније због непоштовања Општег закона.

Белгија је 2015. године покренула поступак против Facebook због примене „ауторизованих колачића“ на профилима белгијских корисника.

С обзиром да је седиште те компаније у Ирској, Facebook је саопштио да је то једини надлежан орган који може да коментарише такву жалбу. Генерални правобранилац одбио је такво мишљење.

Савети генералног правобраниоца нису правно-обавезујући за Суд Европске уније, али се они усвајају у великој већини случајева.

Уколико буду усвојени, надлежни могу да покрену поступке против платформи друштвених мрежа широм ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси